1 półlitrowy słoik pieczarek marynowanych, 4 marchewki ugotowane, 3 ziemniaki średnie ugotowane w mundurkach,1 czerwona papryka, filet podwójny z kurczaka, 3-4 ogórki konserwowe, mała puszka kukurydzy,10 dag sera zółtego, szczypiorek, sól, pieprz, majonez
Sposób przygotowania przepisu:
Sałatka tortowa - grzybowa polana
1.
Tortownicę 23 cm średnicy wysmarowałam olejem i wyłożyłam folią spożywczą wraz z brzegiem. Marchew, ziemniaki i ser starłam na tarce o dużych oczkach. Paprykę i ogórki pokroiłam w kostkę. Kurczaka pokroiłam w kostke, doprawilam sola pieprzem i granulowanym czosnkiem. Usmażyłam na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju. Wszystkie skladniki ukladamy warstwami w tortownicy. Pieczarki kapeluszami do dołu ,posypujemy szczypiorkiem. Następnie marchewka - lekko posolić, przygnieść reką posmarować majonezem. Na marchewkę starte ziemniaki - posolić, popieprzyć, przygnieść reką - majonez. Rozsypać paprykę - majonez, filet z kurczaka, przygnieść reką - majonez, na mięso ogórki wymieszane z kukurydzą - majonez, ser zółty - lekko przygnieść.Tak przygotowaną salatkę wstawić do lodówki na noc. Nastepnęgo dnia wyłożyć na płaski talerz bądź paterę jak tort. Kto lubi bardziej wyrazisty smak proponuję majonez wymieszać z przecisniętym przez praskę czosnkiem. Przed schowaniem sałatki w lodówce wierzch też nakryłam folią
Ładowanie
Trwa ładowanie...
Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników
Musisz być zalogowany do serwisu, aby dodać zdjęcie
Komentarze