Sałatka tortowa - grzybowa polana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Tortownicę 23 cm średnicy wysmarowałam olejem i wyłożyłam folią spożywczą wraz z brzegiem. Marchew, ziemniaki i ser starłam na tarce o dużych oczkach. Paprykę i ogórki pokroiłam w kostkę. Kurczaka pokroiłam w kostke, doprawilam sola pieprzem i granulowanym czosnkiem. Usmażyłam na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju. Wszystkie skladniki ukladamy warstwami w tortownicy. Pieczarki kapeluszami do dołu ,posypujemy szczypiorkiem. Następnie marchewka - lekko posolić, przygnieść reką posmarować majonezem. Na marchewkę starte ziemniaki - posolić, popieprzyć, przygnieść reką - majonez. Rozsypać paprykę - majonez, filet z kurczaka, przygnieść reką - majonez, na mięso ogórki wymieszane z kukurydzą - majonez, ser zółty - lekko przygnieść.Tak przygotowaną salatkę wstawić do lodówki na noc. Nastepnęgo dnia wyłożyć na płaski talerz bądź paterę jak tort. Kto lubi bardziej wyrazisty smak proponuję majonez wymieszać z przecisniętym przez praskę czosnkiem. Przed schowaniem sałatki w lodówce wierzch też nakryłam folią
Komentarze