Świąteczny sernik ze śliwkami i daktylami

0 (0 ocen)

  • 12 godz.
  • Dla 10 osób
  • Średni

Pyszny czekoladowy sernik ze śliwkami i daktylami

  • 12 godz.
  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • (forma 24 cm)
    spód:
    150 g ciemnych herbatników
    30 g masła
    masa serowa:
    500 g sera
    250 g mascarpone
    100 g czekolady gorzkiej
    70 g czekolady mlecznej
    125 ml śmietany 30
    4 jajka
    3/4 szkl cukru
    2 łyżki mąki pszennej
    dodatkowo:
    100 g śliwek suszonych
    100 g daktyli
    1 szkl wiśniówki lub cherry
    polewa:
    80 g czekolady gorzkiej
    80 ml śmietany 30%
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki

Świąteczny sernik ze śliwkami i daktylami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. spód:

    Pokruszone herbatniki miksujemy z miękkim masłem, mieszankę wysypujemy na dno tortownicy,dociskamy ręką i wyrównujemy.

    masa serowa:

    Czekoladę rozpuszczamy w ciepłej śmietance, mieszamy ale nie nad ogniem, studzimy

    Resztę składników masy serowej krótko miksujemy tylko do połączenia składników, pod koniec dodajemy rozpuszczoną czekoladę i nasączone w wiśniówce (najlepiej moczyć przez całą noc), pokrojone w paski śliwki i daktyle.

    Gotową masę serową przelewamy na spód z ciastek, tortownicę wstawiamy do większej formy wypełnionej do 1/3 wodą.

    Pieczemy w kąpieli wodnej 60 minut w 150-160 stopniach. Po upieczeniu studzimy,a następnie wstawiamy do lodówki aby uzyskać odpowiednią konsystencję.

    Sernik polewamy polewą z czekolady rozpuszczonej w śmietance, ozdabiamy według uznania
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Daktyle Ser biały Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

3.5 (175 ocen)

Zdobywca nagrody

Świąteczny sernik tysiąca smaków

To może cię zainteresować