(forma 24 cm)
spód:
150 g ciemnych herbatników
30 g masła
masa serowa:
500 g sera
250 g mascarpone
100 g czekolady gorzkiej
70 g czekolady mlecznej
125 ml śmietany 30
4 jajka
3/4 szkl cukru
2 łyżki mąki pszennej
dodatkowo:
100 g śliwek suszonych
100 g daktyli
1 szkl wiśniówki lub cherry
polewa:
80 g czekolady gorzkiej
80 ml śmietany 30%
Świąteczny sernik ze śliwkami i daktylami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.spód:
Pokruszone herbatniki miksujemy z miękkim masłem, mieszankę wysypujemy na dno tortownicy,dociskamy ręką i wyrównujemy.
masa serowa:
Czekoladę rozpuszczamy w ciepłej śmietance, mieszamy ale nie nad ogniem, studzimy
Resztę składników masy serowej krótko miksujemy tylko do połączenia składników, pod koniec dodajemy rozpuszczoną czekoladę i nasączone w wiśniówce (najlepiej moczyć przez całą noc), pokrojone w paski śliwki i daktyle.
Gotową masę serową przelewamy na spód z ciastek, tortownicę wstawiamy do większej formy wypełnionej do 1/3 wodą.
Pieczemy w kąpieli wodnej 60 minut w 150-160 stopniach. Po upieczeniu studzimy,a następnie wstawiamy do lodówki aby uzyskać odpowiednią konsystencję.
Sernik polewamy polewą z czekolady rozpuszczonej w śmietance, ozdabiamy według uznania
Komentarze