Świąteczny sernik z brzoskwiniami

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

kremowy, a kawałeczkami kolorowych owoców

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - CIASTO: mąka pszenna (to jakieś 1 i 1/3 szkl. o poj. 250 ml): 350 mililitrów
    - masło albo margaryna: 100 gramów
    - cukier: 0.33 szklanki
    - Jajko: 1 sztuka
    - sól: 0.33 łyżeczki

    - MASA: ser biały półtłusty: 1 kilogram
    - masło albo margaryna: 150 gramów
    - cukier: 0.67 szklanki
    - jajka: 4 sztuki
    - skórka pomarańczowa kandyzowana (drobno posiekana): 2 łyżki
    - żurawina suszona: 0.33 szklanki
    - śmietana kremówka: 100 mililitrów
    - budyń wanniliowy w proszku: 2 łyżki
    - brzoskwinie w syropie puszka: 1 sztuka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Świąteczny sernik z brzoskwiniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • świąteczny sernik z brzoskwiniami 1. CIASTO: mąkę przesiać z solą, dodać pokrojone na małe kawałki masło i rozetrzeć palcami aż nie będzie większych grudek. Wbić jajko i zagnieść gładkie ciasto - gdyby było zbyt suche dodać odrobinę bardzo zimnej wody. Owinąć je w folię spożywczą i odłożyć do lodówki na min. 30 min.. Tortownicę 26cm wyłożyć papierem do pieczenia - na spód wyciąć krążek średnicy dna a na boki pasek szerokości o 1-2cm. większej od wysokości formy i długości równej obwodowi. Zimne ciasto rozwałkować na posypanym mąką blacie. Z 3/4 ciasta wylepić dno z małym rantem a z reszty wyciąć wzorki małą foremką do ciastek i na razie odłożyć. Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st.C i piec ok. 10 min. żeby się ładnie zrumieniło.
  • 2. MASA: Ser zmielić dwa, trzy razy w maszynce do mięsa. Miękkie masło utrzeć mikserem z cukrem na puch. Stopniowo dodawać zmielony ser i jajka a następnie budyń oraz posiekaną skórkę i żurawiny. Na koniec dodać ubitą śmietanę i wymieszać dokładnie, ale delikatnie łyżką.
  • 3. Brzoskwinie bardzo dokładnie osączyć i osuszyć ręcznikiem papierowy co zapobiegnie rozwarstwianiu się masy. Pokroić je na cząstki i ułożyć na podpieczonym, przestudzonym spodzie. Na owoce wyłożyć masę serową dokładnie nakładając ją szczególnie między brzoskwiniami. Na wierzchu masy delikatnie ułożyć wycięte figurki z surowego ciasta.
  • 4. Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180st. C i piec ok. 45 min.. Jeśli będzie się Wam wydawało, że wierzch sernika zbytnio się rumieni to przykryjcie go arkuszem folii aluminiowej. Po upieczeniu zostawiamy sernik w wyłączonym piekarniku na 15 min. i lekko uchylamy drzwiczki a wyjęciu z piekarnika odstawiamy żeby wystygł z formie
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować