Świąteczny aromatyczny bigos z jałowcem

4.5 (153 ocen)

  • 2 godz. 40 min

Pyszny bigos z kapusty kiszonej i świezej . Z dodatkiem obowazkowych przypraw , w tym z owocem jałowca.To tradycja na moim stole w świeta i nie tylko, dobrze doprawiony zadowoli każde podniebienie. Nie musze dodawac , ze im wiecej razy podgrzewany tym jest smaczniejszy:)

  • 2 godz. 40 min

Składniki:

  • 2 kg kiszonej kapusty
    2 kg kapusty świeżej
    30 deko wołowiny
    30 deko wieprzowiny
    1, 2 kg kiełbas ycienkiej
    0,5 kg wędzonego boczku
    garść suszonych grzybów leśnych
    5-6sztuk śliwek wędzonych
    ziele angielskie
    liście laurowe
    pieprz czarny ziarnisty
    owoc jałowca
    łyżeczka majeranku
    3 cebule
    2 łyżki koncentratu pomidorowego
    sól
    pieprz
    pół szklanki czerwonego wina do podlewania.
Wystaw ocenę:

4.5 (153 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Świąteczny aromatyczny bigos z jałowcem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • aromatyczny bigos 1. Grzyby namaczamy w wodzie.

    Kapustę świeżą drobno siekamy, zalewamy wodą i gotujemy kwadrans a nastepnie odcedzamy.
    Kapustę kiszoną odciskamy z soku lekko kroimy i dodajemy ja do świeżęj .

    Namoczone w wodzie grzyby kroimy i wlewamy z wodą do garnka.
    Gotujemy na małym ogniu, przyprawiamy zielem, liśćmi, pieprzem, jałowcem i dorzucamy śliwki .
    Mięso kroimy w kostkę i smażymy na patelni, łączymy z kapustą.
    Kiełbasę, boczek drobno kroimy , podsmazamy y z cebulą, wrzucamy do garnka.
    Dodajemy koncentrat wymieszany w szklance z wodą i mieszamy.
    Bigos dusimy na małym ogniu około 2 godziny, w czasie duszenia podlewamy czerwonym winem i doprawiamy do smaku
    Smacznego

Porady

Jesli nie jest dostatecznie kwasny, na konic mozna dolac soku z kapusty , on da odpowiednia kwasowośc.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować