Pyszne, pachnące, pierniczkowe ciasteczka są dobre na każdą okazję. Nie tylko na święta. Mogą długo leżeć w zamkniętym pojemniku a ich dekarowanie to już sama przyjemność.
1 godz. 30 min
Składniki:
4 szklanki mąki
10 dag masła roślinnego
1/2 szklanki miodu
1/2 szklanki cukru
3 jajka
łyżeczka sody oczyszczonej
łyżka kakao
po 1/3 łyżeczki cynamonu, anyżu, imbiru, zmielonych goździków i szczypta mielonego ziela angielskiego
Ciasteczka korzenne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło rozpuszczam i mieszam z miodem. Do miski wsypuję mąkę, dodaję jajka, rozpuszczone masło z miodem, sodę oraz pozostałe przyprawy i cukier. Zagniatam aż składniki się połączą. Zawijam w torebkę foliową i odkładam na pół godziny. Następnie ciasto rozwałkowuję i foremkami wycinam ciasteczka. Piekę ok. 10 minut w180 st. Po ostudzeniu dekoruję.
Komentarze