Ciasteczka korzenne

4.49 (155 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Pyszne, pachnące, pierniczkowe ciasteczka są dobre na każdą okazję. Nie tylko na święta. Mogą długo leżeć w zamkniętym pojemniku a ich dekarowanie to już sama przyjemność.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 4 szklanki mąki
    10 dag masła roślinnego
    1/2 szklanki miodu
    1/2 szklanki cukru
    3 jajka
    łyżeczka sody oczyszczonej
    łyżka kakao
    po 1/3 łyżeczki cynamonu, anyżu, imbiru, zmielonych goździków i szczypta mielonego ziela angielskiego

    llukier:
    białko
    cukier puder
    posypki
Wystaw ocenę:

4.49 (155 ocen)

Ciasteczka korzenne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło rozpuszczam i mieszam z miodem. Do miski wsypuję mąkę, dodaję jajka, rozpuszczone masło z miodem, sodę oraz pozostałe przyprawy i cukier. Zagniatam aż składniki się połączą. Zawijam w torebkę foliową i odkładam na pół godziny. Następnie ciasto rozwałkowuję i foremkami wycinam ciasteczka. Piekę ok. 10 minut w180 st. Po ostudzeniu dekoruję.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować