Świąteczna Kaczka z żurawiną

0 (0 ocen)

  • 50 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Filet z kaczki w sosie z dodatkiem żurawiny. Pyszna potrawa na świąteczny niedzielny obiad.

  • 50 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • • 1 pierś z kaczki
    • 1 cebula
    • Szczypta czosnku
    • Olej do smażenia
    • 2 łyżki przecieru pomidorowego
    • 2 łyżki ketchupu pikantnego
    • 1 kostka rosołowa
    • 1 słoik żurawiny do mięsa
    • Sól
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Świąteczna kaczka z żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • mieso 1. Mięso kroimy na mniejsze kawałki, jak ma kość usuwamy, solimy i układamy w woreczku do pieczenia. Pieczemy w rozgrzanym pierniku 40 minut w 180 °C.
  • sos 2. W tym czasie robimy sos, cebulę obieramy drobno kroimy i prużymy na rozgrzanym oleju. Do cebuli dodajemy szczyptę czosnku, koncentrat pomidorowy, ketchup, kostkę rosołową, żurawinę i podlewamy jedną szklanką wody. Gotujemy 10 minut.
  • danie 3. Mięso po upieczeniu możemy pokroić na cieńsze kawałki, układamy w naczyniu i polewamy sosem.
    Danie gotowe.
    Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kaczka Żurawina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować