Kaczka z żurawiną i pomarańczami

  • wyświetlono: 826 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Kaczka z żurawiną i pomarańczami

19260765_1665734606792466_974234565887022934_n
  • 3 porcje
  • 60min
  • Średni

Składniki

1 czerwona cebula
1 słoik żurawiny 230 g
3 łyżki suszonej żurawiny
1 i 1/2 łyżki brązowego cukru
3 szt. goździki
1/2 łyżeczki ostrej papryki
3 pomarańcze
100 g ciasta francuskiego
2 szt. fileta z piersi kaczki
3 szt. cebuli
1 jajko
1 łyżka sezamu
majeranek
1 łyżeczka masła
2 łyżki oleju rzepakowego
2 łyżeczki sosu sojowego
sól

Sposób przygotowania przepisu:

Kaczka z żurawiną i pomarańczami

  • 1. Czerwoną cebulę obrać, pokroić w piórka, żurawinę odsączyć,. W rondelku rozgrzać łyżkę oleju, zeszklić cebulę, dodać żurawinę, dodać brązowy cukier, goździki i ostrą paprykę, dusić na wolnym ogniu ok. 15 min, zdjąć z palnika i ostudzić.
  • 2. Ciasto francuskie rozłożyć na desce, foremką w kształcie serca wykroić 6 serduszek, pędzelkiem posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać sezamem, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, wstawić do piekarnika nagrzanego do temp.200 st.C, upiec na złoty kolor.
  • 3. Pomarańcze umyć, ściąć górę i dół, ułożyć na desce, obrać ostrym nożem, skrawając skórkę w dół. Pokroić cząstki, sok zlać do miseczki.
  • 4. Skórę na piersiach kaczki naciąć na krzyż, doprawić solą i majerankiem i odstawić na 20 min.
  • 5. Rozgrzać patelnię, ułożyć na niej piersi z kaczki skórą do dołu, smażyć 3 min z jednej i 2 min z drugiej strony. Przenieść kaczkę na blaszkę do pieczenia, wstawić na 10 min. do piekarnika. Blaszkę wyjąć, przykryć mięso folią aluminiową, żeby odpoczęło przez kilka minut.
  • 6. Na patelnię, na której smażyło się mięso, wlać odrobinę oleju. Zeszklić na niej 3 posiekane cebule, dodać suszoną żurawinę i sok z pomarańczy. Przyprawić sosem sojowym. Gotować do lekkiego zgęstnienia. Posolić, dodać płyny, które wypłynęły z "odpoczywającej" kaczki, masło oraz pokrojoną pomarańczę. Przełożyć na talerze, obok dodać pokrojone w plasterki piersi z kaczki oraz sos żurawinowy. Z boku ułożyć upieczone serduszka z ciasta francuskiego

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

Żurawinadanie głównekaczkaRomantyczna kolacjapiersi z kaczkisos z pomarańczysos z żurawiny

Komentarze

Podobne przepisy

Kaczka pieczona w pomarańczach z miodem i goździkami

Dodane przez: justi2401

Kaczka pieczona w pomarańczach z miodem i...

Wspaniała, soczysta i bardzo aromatyczna...

Piersi z kaczki z jabłkami i żurawiną

Dodane przez: Konto nieaktywne

Piersi z kaczki z jabłkami i żurawiną

Przepis dla wszystkich ,którzy...

image-0d8xfi1

Dodane przez: xamelka1

Kaczka z żurawiną, chrzanem i jabłkami

Idealna na uroczysty obiad a proponuję...

kaczka

Dodane przez: marysiaz

Kaczka z jabłkami i pomarańczami

Bardzo smaczna, soczysta kaczuszka...

kaczka pieczona

Dodane przez: pati197799

kaczka pieczona z migdałami, morelą i żurawiną

przepis dostałam od koleżanki z...

Kaczka z brzoskwiniami i nutą pomarańczy

Dodane przez: Ewelina Marcin

Kaczka z brzoskwiniami i nutą pomarańczy

Kaczka to klasyka i symbol polskiej...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE