Kaczka z żurawiną i pomarańczami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Czerwoną cebulę obrać, pokroić w piórka, żurawinę odsączyć,. W rondelku rozgrzać łyżkę oleju, zeszklić cebulę, dodać żurawinę, dodać brązowy cukier, goździki i ostrą paprykę, dusić na wolnym ogniu ok. 15 min, zdjąć z palnika i ostudzić.
2.Ciasto francuskie rozłożyć na desce, foremką w kształcie serca wykroić 6 serduszek, pędzelkiem posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać sezamem, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, wstawić do piekarnika nagrzanego do temp.200 st.C, upiec na złoty kolor.
3.Pomarańcze umyć, ściąć górę i dół, ułożyć na desce, obrać ostrym nożem, skrawając skórkę w dół. Pokroić cząstki, sok zlać do miseczki.
4.Skórę na piersiach kaczki naciąć na krzyż, doprawić solą i majerankiem i odstawić na 20 min.
5.Rozgrzać patelnię, ułożyć na niej piersi z kaczki skórą do dołu, smażyć 3 min z jednej i 2 min z drugiej strony. Przenieść kaczkę na blaszkę do pieczenia, wstawić na 10 min. do piekarnika. Blaszkę wyjąć, przykryć mięso folią aluminiową, żeby odpoczęło przez kilka minut.
6.Na patelnię, na której smażyło się mięso, wlać odrobinę oleju. Zeszklić na niej 3 posiekane cebule, dodać suszoną żurawinę i sok z pomarańczy. Przyprawić sosem sojowym. Gotować do lekkiego zgęstnienia. Posolić, dodać płyny, które wypłynęły z "odpoczywającej" kaczki, masło oraz pokrojoną pomarańczę. Przełożyć na talerze, obok dodać pokrojone w plasterki piersi z kaczki oraz sos żurawinowy. Z boku ułożyć upieczone serduszka z ciasta francuskiego
Komentarze