Kaczka z żurawiną i pomarańczami

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 60 min
  • Dla 3 osób
  • Średni

Kaczka z żurawiną i pomarańczami

  • 60 min
  • Dla 3 osób
  • Średni

Składniki:

  • 1 czerwona cebula
    1 słoik żurawiny 230 g
    3 łyżki suszonej żurawiny
    1 i 1/2 łyżki brązowego cukru
    3 szt. goździki
    1/2 łyżeczki ostrej papryki
    3 pomarańcze
    100 g ciasta francuskiego
    2 szt. fileta z piersi kaczki
    3 szt. cebuli
    1 jajko
    1 łyżka sezamu
    majeranek
    1 łyżeczka masła
    2 łyżki oleju rzepakowego
    2 łyżeczki sosu sojowego
    sól
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Sosy

Kaczka z żurawiną i pomarańczami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Czerwoną cebulę obrać, pokroić w piórka, żurawinę odsączyć,. W rondelku rozgrzać łyżkę oleju, zeszklić cebulę, dodać żurawinę, dodać brązowy cukier, goździki i ostrą paprykę, dusić na wolnym ogniu ok. 15 min, zdjąć z palnika i ostudzić.
  • 2. Ciasto francuskie rozłożyć na desce, foremką w kształcie serca wykroić 6 serduszek, pędzelkiem posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać sezamem, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, wstawić do piekarnika nagrzanego do temp.200 st.C, upiec na złoty kolor.
  • 3. Pomarańcze umyć, ściąć górę i dół, ułożyć na desce, obrać ostrym nożem, skrawając skórkę w dół. Pokroić cząstki, sok zlać do miseczki.
  • 4. Skórę na piersiach kaczki naciąć na krzyż, doprawić solą i majerankiem i odstawić na 20 min.
  • 5. Rozgrzać patelnię, ułożyć na niej piersi z kaczki skórą do dołu, smażyć 3 min z jednej i 2 min z drugiej strony. Przenieść kaczkę na blaszkę do pieczenia, wstawić na 10 min. do piekarnika. Blaszkę wyjąć, przykryć mięso folią aluminiową, żeby odpoczęło przez kilka minut.
  • 6. Na patelnię, na której smażyło się mięso, wlać odrobinę oleju. Zeszklić na niej 3 posiekane cebule, dodać suszoną żurawinę i sok z pomarańczy. Przyprawić sosem sojowym. Gotować do lekkiego zgęstnienia. Posolić, dodać płyny, które wypłynęły z "odpoczywającej" kaczki, masło oraz pokrojoną pomarańczę. Przełożyć na talerze, obok dodać pokrojone w plasterki piersi z kaczki oraz sos żurawinowy. Z boku ułożyć upieczone serduszka z ciasta francuskiego
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kaczka Żurawina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować