Kaczka świąteczna nadziewana

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

drób

  • 2 godz.

Składniki:

  • 1 kaczka

    nadzienie
    500 g mięsa mielonego
    200 g wątróbki drobiowej
    5 łyżek bułki tartej
    1 jajko
    150 g śliwek suszonych
    1 mała cebula
    sól
    pieprz
    pieprz ziołowy staropolski
    po szczypcie : hyzop, estragon, mięta, cynamon, chili w płatkach, gałka muszkatołowa,
    gałązki świeżego tymianku
    1 jabłko
    1 łyżeczka musztardy
    1 łyżeczka miodu

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kaczka świąteczna nadziewana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kaczkę wyluzować , natrzeć od środka pieprzem ziołowym staropolskim i solą.
    Mięso włożyć do miski, dodać drobno pokrojoną wątróbkę, cebulę posiekaną w drobniutką kosteczkę, śliwki również pokroić na mniejsze kawałki, dodać jajko, przyprawy, bułkę tartą i dobrze wymieszać masę mięsną. Zaszyć kaczce szyję i nadziać nadzieniem do pełna. Zaszyć wykałaczkami otwór. Rękami troszkę kaczuszkę pougniatać by nadzienie równo się rozłożyło. Posolić kaczkę z wierzchu i posypać niewielką ilością pieprzu ziołowego. Odstawić na dobę do lodówki.
    Następnie kaczkę układamy w naczyniu glinianym "Garnek rzymski" podlać ok 1,3 szkl wody kaczkę obłożyć gałązkami tymianku i plastrami jabłka. Wstawić do piekarnika i ustawić temperaturę 220 st Kiedy piekarnik nagrzeje się do tej temperatury po 15 min zmniejszyć do 200 i piec ok 2 godziny pod przykryciem, po czym zdjąć pokrywę, odlać nadmiar tłuszczu, odrobinę tłuszczu wymieszać z miodem i musztardą, polać kaczkę i przyrumienić bez przykrycia jeszcze ok 30 min.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować