Świąteczna domowa kandyzowana skórka pomarańczowa

4.96 (201 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Nie ma to jak domowa kandyzowana skórka z pomarańczy i cytryn, u mnie w domu, robienie jej było zawsze przedświątecznym rytuałem. Nie wyobrażam sobie świątecznych ciast bez jej dodatku.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 300 g skórki z cytrusów, pomarańczy, mandarynek, cytryn
    3/4 szklanki cukru
    3/4 szklanki wody
Wystaw ocenę:

4.96 (201 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Piernik Desery Przetwory

Świąteczna domowa kandyzowana skórka pomarańczowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pomarańcze przed obraniem myjemy.
  • 2. Skórki zalewamy wrzątkiem i odstawiamy do wystudzenia w temp. pokojowej.

    Jeśli pogotujemy je z wodą przez ok 10 minut, krócej będą się gotowały w syropie.
  • 3. Gotujemy syrop z cukru i wody.
  • 4. Skórkę kroimy w drobną kosteczkę i wrzucamy na gotujący się syrop.
  • 5. Gotujemy aż syrop się wchłonie a skórka stanie się szklista. Trwa to ok. 30 minut.
  • 6. Zostawiamy skórkę do ostudzenia.
  • 7. Gdy się wystudzi rozkładamy ją równomiernie na płaskim naczyniu i odkładamy na kilka godzin, najlepiej na całą noc na do osuszenia.

Porady

Dzięki zalaniu skórek wrzątkiem pozbędziemy się sztucznych substancji , które są w skórce przez nawożenie i brudu który mógł się dostać do niej w czasie transportu. Jeśli robimy skórkę z większej ilości owoców, proponuję ją wcześniej ugotować, jak nadmieniłam, przez ok.10 minut, aby mieć pewność, że skórka dobrze nasiąknie syropem, przy ok kilogramie skórek czynność radzę powtórzyć wraz ze zmianą wody.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować