Domowa skórka pomarańczowa kandyzowana

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Jeśli nie masz pod ręką skórki kandyzowanej, a masz pomarańcze to nic prostszego. Kilka chwil i skórka domowej roboty gotowa.

  • 60 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 duża pomarańcza
    80 g cukru kryształu
    60 ml wody
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Domowa skórka pomarańczowa kandyzowana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pomarańczę dokładnie umyć, sparzyć we wrzątku.
  • 2. Skórkę obrać, dzieląc na ósemki.
  • 3. Białą część odrzuciś, resztę pokroić w drobną kosteczkę.
  • 4. Pokrojoną skórkę zalać wodą, zagotować , odcedzić. Czynność tę powtórzyć.
  • 5. Odsączoną skórke pomarańczową zasypać cukrem, zalać wodą /60 ml/, dokładnie wymieszać, gotować na małym ogniu ok 40 min. do momentu, aż bedzie "szklista".
  • 6. Wystudzić.
    Można używać do dekoracji ciast, lub uzyć do masy makowej.

Porady

Bardzo dobrze, żeby pomarańcze miały grubą skórkę.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Skórka pomarańczowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Gotowanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować