Domowa skórka pomarańczowa kandyzowana

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Uwielbiam smak i zapach domowej skórki kandyzowanej, już jako mała dziewczynka mając zaledwie 5 lat podpatrywałam u mamy i babci jak one to robią i sama już wtedy zrobiłam. Pamiętam jak babcia wszystkim mnie wychwalała za tą skórkę. Przepis z starego zeszytu babci.

  • 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 duże pomarańcze z grubą skórką najlepiej Bio
    170 g cukru kryształu
    130 ml wody
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Desery Przetwory

Domowa skórka pomarańczowa kandyzowana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pomarańczę sparzyć we wrzątku a następnie pokroić na ósemki i obrać. Z skórek ściągnąć białą część. Skórki pokroić w drobną kosteczkę.
  • 2. Na patelnie wlać wodę oraz wsypać cukier, przełożyć skórki i wysmażać ok 30 minut aż staną się szkliste. Następnie przełożyć do 2 słoiczków gdy wystygną przełożyć do lodówki.

Porady

Do tej skórki polecam użyć pomarańczy Bio. Z podanej porcji wyszło mi 2 małe szklane słoiczki skórki po jogurtach. Taką skórkę wykorzystuje do deserów, ciast, serników, pączków, makowców czy ciasteczek.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować