Domowa skórka pomarańczowa kandyzowana

  • wyświetlono: 109 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Uwielbiam smak i zapach domowej skórki kandyzowanej, już jako mała dziewczynka mając zaledwie 5 lat podpatrywałam u mamy i babci jak one to robią i sama już wtedy zrobiłam. Pamiętam jak babcia wszystkim mnie wychwalała za tą skórkę. Przepis z starego zeszytu babci.

Anitka0804
  • 2 porcje
  • 30min
  • Łatwy

Składniki

2 duże pomarańcze z grubą skórką najlepiej Bio
170 g cukru kryształu
130 ml wody

Sposób przygotowania przepisu:

Domowa skórka pomarańczowa kandyzowana

  • 1. Pomarańczę sparzyć we wrzątku a następnie pokroić na ósemki i obrać. Z skórek ściągnąć białą część. Skórki pokroić w drobną kosteczkę.
  • 2. Na patelnie wlać wodę oraz wsypać cukier, przełożyć skórki i wysmażać ok 30 minut aż staną się szkliste. Następnie przełożyć do 2 słoiczków gdy wystygną przełożyć do lodówki.

Porady

Do tej skórki polecam użyć pomarańczy Bio.
Z podanej porcji wyszło mi 2 małe szklane słoiczki skórki po jogurtach.
Taką skórkę wykorzystuje do deserów, ciast, serników, pączków, makowców czy ciasteczek.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

pomarańczeciasteczkaDekoracjeskórka pomarańczyskórka pomarańczowaSKÓRKA KANDYZOWANAsernikido ciastdo deserówprzepis_miesiąca1000Pomarańcza Biodo makowca

Komentarze

Podobne przepisy

image-2abosgq

Dodane przez: Dafne

Kandyzowana skórka z pomarańczy

Uznaje zasadę, że wszystko co domowe...

Skórka kandyzowana

Dodane przez: monikaT83

Różnokolorowa skórka kandyzowana

Słodka, bez konserwantów skórka-idealna...

Skórka pomarańczowa do ciast

Dodane przez: Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty

Skórka pomarańczowa do ciast

Żaden świąteczny sernik czy ciasto...

image-17bvn5a

Dodane przez: EsmeraldaZeSmakiem

Skórka kandyzowana z pomarańczy

Wkrótce święta, a z nimi smak i...

gotowe

Dodane przez: ziutula

skórka pomarańczowa w cukrze

doskonały dodatek do ciast, deserów,...

Skórka pomarańczowa z imbirem w syropie

Dodane przez: anemon

Skórka pomarańczowa z imbirem w syropie

Trochę inna wersja tradycyjnej...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE