Suszony indyk

4.42 (187 ocen)

  • 144 godz.

Wyśmienite mięsko własnej roboty.

  • 144 godz.

Składniki:

  • udziec indyka 1 (ok. 1 kg)
    cukier ½ szklanki
    sól ½ szklanki
    peklosól 1 łyżka
    czosnek 3-4 ząbki
    papryka wędzona ostra ok. 2 łyżki
    majeranek
Wystaw ocenę:

4.42 (187 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Wędliny

Suszony indyk - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Udziec indyka w cukrze. 1. Mięso umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym. Dokładnie obtoczyć mięso w cukrze. Włożyć do lodówki na 24 godziny, co jakiś czas wylewać powstały płyn.
  • Udziec indyka w soli. 2. Mięso umyć z cukru, osuszyć i obtoczyć w mieszance soli. Włożyć do lodówki na kolejne 24 godziny.
  • Natarty indyk przyprawami. 3. Opłukać mięso z soli, wytrzeć i natrzeć sprasowanym czosnkiem, papryką i majerankiem. Włożyć do lodówki na dobę.
  • Mięso w pończosze suszone w suchym, ciepłym i przewiewnym miejscu. 4. Po tym czasie włożyć mięso do pończochy i powiesić w przewiewnym, suchym, ale ciepłym miejscu. Ja powiesiłam na rurce od kaloryfera za lodówką. Zostawić na 4 doby. Kroić w bardzo cienkie plasterki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Indyk Mięso Wędlina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować