Schab suszony

4.5 (148 ocen)

Pyszny schab na każdą okazję zamiast sklepowej wędliny

Składniki:

  • 1,5 kg schabu bez kości
    MARYNATA :
    1 łyżka soli peklowej
    1 łyżeczka soli
    1 łyżka soli czosnkowej z ziołami
    1 łyżeczka granulowanego czosnku
    1 łyżeczka młotkowanego z kolendrą
    1 łyżeczka wędzonej papryki
    2 łyżki cukru
    dodatkowo :
    sól z pieprzem w młynku
Wystaw ocenę:

4.5 (148 ocen)

Zobacz również:

Przystawki Wędliny

Schab suszony - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Schab umyć i osuszyć.
    Składniki marynaty wymieszać i z każdej strony suchą marynatą natrzeć mięso.
    Troszkę tej marynaty zostawić i posypać nią dno naczynia.
    Na tę marynatę ułożyć schab, przykryć pokrywką lub folią spożywczą i wstawić do lodówki na trzy dni.
    Kilka razy dziennie obracać mięso i za każdym razem oprószać solą z pieprzem.
    Trzeciego dnia schab wyjąć z lodówki.
  • 2. W piekarniku umieścić blachę z wyposażenia kuchenki a poziom wyżej kratkę.
    Piekarnik nagrzać do 80 stopni, ułożyć na kratce schab i suszyć go przez godzinę.
    Po tym czasie włączyć termoobieg a temperaturę zmniejszyć do 50 stopni i dalej schab suszyć 4 godziny.
    Po zakończonym suszeniu schab wyjąć z piekarnika, obwiązać go sznurkiem wędliniarskim i powiesić na kilka dni w chłodne ale przewiewne miejsce.
    Po kilku dniach schab jest gotowy i należy przechowywać go potem w lodówce.

Porady

Jeśli nie lubimy surowego mięsa schab można sparzyć.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso Schab

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować