Deser walentykowy

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Delikatny, niebiański, nie tylko na walentynki.

  • 2 godz.

Składniki:

  • galaretka czerwona 1 (użyłam arbuzowej)
    galaretka np. żółta 1 (użyłam gruszkowej)
    białko jaja kurzego 3-4
    cukier puder 3 łyżki

Deser walentykowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Wycinanie serduszek z galaretki. 1. Galaretki przygotować, w oddzielnych naczyniach, wg przepisu na opakowaniu (dałam nieco mniej wody). Czerwoną - wylać do naczynia (najlepiej szklanego) z płaskim, szerokim dnem. Odstawić do stężenia. Następnie foremką do ciasteczek wykrawać serduszka. Delikatnie przykleić galaretkowe serca do ścianek pucharków (kieliszków, szklanek) do deserów.
  • Przyklejanie galaretkowych serduszek do ścian pucharka. 2. Żółtą - ostudzić, ale nie dopuścić do stężenia. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę i powoli dodawać galaretkę. Powstałą masą napełnić pucharki z serduszkami. Wstawić do lodówki. Przed podaniem udekorować w dowolny sposób, owocami, wiórkami gorzkiej czekolady czy kokosowymi, bitą śmietaną.

Porady

Przygotowanie pianki to wyśmienity pomysł (poza bezą, którą nie każdy lubi) na wykorzystanie białek pozostałych np. z wyrobu ciasta drożdżowego. Jeśli chcemy specjalnie przygotować piankę, co zrobić z żółtkami...? Na przykład krem brulee, sos waniliowy lub budyń.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy