Schab suszony

5 (146 ocen)

Przygotowując schab w ten sposób pozyskujemy domową dojrzewającą wędlinką. Podczas suszenia schabu aromat przypraw unosi się po całym domu.

Składniki:

  • 1,5 kilograma schabu

    0,5 szklanki soli

    0,5 szklanki cukru

    3 łyżeczki soli peklowej

    5 ząbków czosnku

    0,5 łyżeczki ostrej papryki

    2 łyżeczki słodkiej papryki

    0,5 łyżeczki pieprzu

    1 łyżka majeranku

    Pończocha
Wystaw ocenę:

5 (146 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Kanapki Wędliny

Schab suszony - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Schab przekładamy do miski ,nacieramy cukrem,przykrywamy i wstawiamy do lodówki na 48 godzin.Po tym czasie mięso dokładnie płuczemy i osuszamy ręcznikiem papierowym, nacieramy solą i solą peklową i wstawiamy do lodówki na 48 godzin.Ponownie mięso dokładnie płuczemy i osuszamy ręcznikiem papierowym,nacieramy papryką słodką i ostrą,pieprzem,majerankiem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.Wstawiamy ponownie do lodówki na 48 godzin.Po tym czasie mięso przekładamy do pończochy i zawieszamy w przewiewnym suchym i ciepłym miejscu.Pozostawiamy na 5-7 dni.Po tym czasie schab wyjmujemy z pończochy.Schab wstawiamy na 24 godziny do lodówki.

Porady

Schab kroimy dopiero po schłodzeniu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Schab

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować