Indyk z brokułami

4.5 (164 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 1 godz. 10 min
  • Dla 8 osób
  • Średni

Tak przygotowane mięso jest kruche, soczyste i zdrowe.

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 8 osób
  • Średni

Składniki:

  • ok. 1 kg piersi z indyka
    400 g świeżych brokułów
    1 łyżka masła
    2-3 łyżki bułki tartej
    przyprawy:
    sól, pieprz, 2 ząbki czosnku, majeranek, zioła do drobiu, gałka muszkatołowa
    2 łyżeczki łagodnej musztardy + 2 łyżki oleju
    foliowy rękaw do pieczenia
Wystaw ocenę:

4.5 (164 ocen)

Zobacz również:

Pieczeń Wędliny

Indyk z brokułami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Indyka naciąć w środku tworząc kieszeń.
    Musztardę wymieszać z olejem i przyprawami. Tak powstałą marynatą natrzeć mięso (w środku również) i wstawić do lodówki najlepiej na całą noc.
  • 2. Brokuł podzielić na różyczki, krótko obgotować ok.2 minuty.
    Masło rozgrzać na patelni, wrzucić ugotowany brokuł i bułkę tartą, smażyć dosłownie chwilkę ok. minuty, tylko aby składniki się połączyły.
  • 3. Mięso wyciągnąć z lodówki. Nafaszerować przygotowanym farszem brokułowym. Dokładnie obwiązać nicią lub sznurkiem, lub spiąć ciasno wykałaczkami.
    Tak przygotowane mięso włożyć do foliowego rękawa do pieczenia, dokładnie zawiązać, ułożyć na blasze i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 50 minut do godziny w 180 stopniach.
    Podawać z ulubionym sosem jako danie obiadowe lub na zimno jako pieczeń na kanapki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brokuły Filet z indyka Indyk Mięso Wędlina

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować