Indyk z brokułami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Indyka naciąć w środku tworząc kieszeń.
Musztardę wymieszać z olejem i przyprawami. Tak powstałą marynatą natrzeć mięso (w środku również) i wstawić do lodówki najlepiej na całą noc.
2.Brokuł podzielić na różyczki, krótko obgotować ok.2 minuty.
Masło rozgrzać na patelni, wrzucić ugotowany brokuł i bułkę tartą, smażyć dosłownie chwilkę ok. minuty, tylko aby składniki się połączyły.
3.Mięso wyciągnąć z lodówki. Nafaszerować przygotowanym farszem brokułowym. Dokładnie obwiązać nicią lub sznurkiem, lub spiąć ciasno wykałaczkami.
Tak przygotowane mięso włożyć do foliowego rękawa do pieczenia, dokładnie zawiązać, ułożyć na blasze i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 50 minut do godziny w 180 stopniach.
Podawać z ulubionym sosem jako danie obiadowe lub na zimno jako pieczeń na kanapki.
Komentarze