Surówka z marchewki i ananasa

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Pyszna surówka z surowej marchewki i ananasa, z dodatkiem orzeszków piniowych.

  • 30 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500 g marchewki
    1 łyżka oleju
    200 g jogurtu naturalnego
    100 g creme fraiche( lub gęstej, słodkiej śmietanki)
    4 krążki ananasa( świeży lub z puszki)
    1 łyżka soku z cytryny
    sól, pieprz, ewentualnie szczypta curry
    2 łyżki orzeszków piniowych
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Orzeszki Surówki Dressing

Surówka z marchewki i ananasa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Marchewkę umyć, obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach( albo mikserem z tarką). Pokropić olejem.
    2. Ananasa pokroić na małe kawałki i dodać do marchewki. Wymieszać i sałatkę przełożyć do słoiczków lub szklanej miski.
    3. Dressing: sok z cytryny wymieszać z solą i pieprzem. Dodać jogurt i creme fraiche. Wymieszać i polać po marchewce z ananasem.
    4. Orzeszki piniowe uprażyć na suchej patelni na średnim ogniu. Gdy orzeszki zaczynają się rumienić, trzeba bardzo uważać, żeby ich nie przypalić. Dobrze jest zdjąć patelnię z ognia, w powietrzu potrzasnąć orzeszkami i znowu postawić na palnik. Uprażone orzeszki piniowe chwilkę ostudzić i posypać po dressingu. Sałatkę odstawiamy, żeby się przegryzła, a przed zjedzeniem dobrze mieszamy. Smacznego :-)

Porady

Marchewka jest doskonałym źródłem witaminy A i B-karotenu, aby organizm lepiej je przyswoił potrzebny jest dodatek tłuszczu, dlatego zawsze warto jest pokropić obraną marchewkę odrobiną oliwy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ananas Marchewka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować