Smaczna surówka z białej kapusty, pora, ogórka kiszonego i marchewki, idealna do dań mięsnych i rybnych.
20 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
0,5 główki białej kapusty
1 mały por
2 ogórki kiszone
1 marchewka
Natka pietruszki
Sól pieprz do smaku
Sos
2-3 łyżki oliwy z oliwek
Sok z połowy cytryny
Surówka z białej kapusty i pora - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kapustę poszatkuj, pora pokrój w paski, warzywa posyp solą i odstaw na godzinę.
Marchew obierz, opłukaj i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
Ogórki kiszone pokrój w pół plasterki.
Wszystkie składniki połącz ze sobą, dodaj pokrojoną natkę pietruszki.
Składniki na sos połącz ze sobą, dodaj do surówki. Całość dokładnie wymieszaj i dopraw do smaku solą i pieprzem.
Surówkę wstaw do lodówki na około 1 godzinę żeby smaki się połączyły.
Porady
Surówkę możesz również przygotować dzień wcześniej i wstawić do lodówki na całą noc.
Komentarze