Surówka pekińska z ogórkami i marchewką

0 (0 ocen)

  • 10 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Bardzo smaczna surówka obiadowa z kapusty pekińskiej, ogórków, papryki i marchewki zakwaszona zdrowym winnym octem jabłkowym, polecana na różnych mięs czy jako dodatek do smażonej ryby.

  • 10 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 mała kapusta pekińska

    1 czerwona papryka

    ½ świeżego ogórka wężowego

    3-4 ogórki konserwowe

    1 marchewka

    2 łyżki octu winnego jabłkowego

    2 łyżki oleju lnianego lub oliwy z oliwek

    1 łyżka cukru

    Sól morska do smaku

    Świeżo mielony pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Surówka pekińska z ogórkami i marchewką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę pekińską poszatkować. Paprykę wydrążyć z nasion pokroić w kostkę, tak samo osączonego z zalewy ogórka konserwowego. Marchewkę obrać zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach. Świeżego ogórka pokroić w pół plasterki.



    Wszystko razem wymieszać w misce. Skropić octem winnym i olejem lnianym, dodać sól i pieprz do smaku oraz cukier, dokładnie wymieszać. Włożyć na pół godziny do lodówki aby nabrała smaku.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta pekińska Ocet Ogórek Papryka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować