Sałatka na zimę z ogórkami i marchewką

4.49 (150 ocen)

  • 3 godz.

Standardowo wykombinowana sałatka z tego co "pod ręką", czyli sałatka na zimę z ogórków, papryki, marchewki i cebulki, w zalewie octowej.

  • 3 godz.

Składniki:

  • 1,5 kg ogórków w skórce
    5 średnich marchewek
    3 większe cebule
    1 większa papryka czerwona
    1 większa papryka żółta
    7 szklanek zimnej wody
    4 płaskie łyżki soli

    Zalewa:
    3 szklanki wody
    2 szklanki cukru
    2 szklanki octu 10%
    łyżeczka gorczycy
    łyżeczka ziela ang.
    łyżeczka pieprzu ziarnistego
    3-4 przełamane listki laurowe
Wystaw ocenę:

4.49 (150 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Przetwory

Sałatka na zimę z ogórkami i marchewką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie warzywa dokładnie myjemy, a następnie :
    - ogórki w skórce kroimy nożem w plasterki
    - obrana marchewkę, wydrążoną paprykę oraz cebulkę szatkujemy na małej szatkownicy (cebulka w piórka, marchewka w cienkie plasterki i papryka w cienkie paski)
    Do wszystkich warzyw w misce dodajemy wodę i sól, dokładnie mieszamy i odstawiamy na dwie godziny co jakiś czas mieszając.
  • 2. Przygotowujemy zalewę, czyli wszystkie składniki łączymy i zagotowujemy.

    Po upływie 2 godz. sałatkę odcedzamy na durszlaku i nakładamy do wyparzonych słoików i zalewamy gorąca zalewą, zakręcamy i pasteryzujemy 15 minut od momentu zagotowania.
  • 3. Słoiki wyjmujemy i odwracamy do góry dnem.

Porady

Sałatkę, jeśli ktoś chce skosztować, to najlepiej dopiero po 7 dniach, kiedy wszystkie składniki się "przegryzą". Czas przygotowania podany łącznie z obróbką warzyw, pasteryzacją i czasem odstania warzyw.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Marchewka Papryka Sałata Ogórek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować