Surówka po żydowsku

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Pyszna surówka po żydowsku z białej kapusty i warzyw, podbije podniebienia nawet najbardziej wybrednych smakoszy. Szybka, wyjątkowo zdrowa i niskokaloryczna, bez dodatku śmietany i majonezu. Taką surówkę można robić w zasadzie przez cały rok, bo w końcu chyba nie ma nic zdrowszego jak surówki. Odpowiednio dobrane składniki o właściwościach prozdrowotnych to idealna bomba witaminowa dla dużych i małych. Surówki to idealny dodatek do obiadu, ale i nie tylko. U mnie zawsze robię więcej takiej surówki i wcinamy 2-3 dni, oczywiście surówkę przechowuje w lodówce w zamkniętym pojemniku.

  • 20 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • 500 g białej kapusty
    3 marchewki - średnie
    0,5 cebuli - lub jedna mała
    0,5 czerwonej papryki
    4 ogórki małosolne - lub kiszone
    0,5 świeżego długiego ogórka
    0,5 cytryny - tylko sok
    1 łyżeczka soli - płaska
    0,5 łyżeczki pieprzu prawdziwego mielonego
    0,5 łyżeczki cukru
    4 łyżki oleju tłoczonego na zimno - lub oliwy
    1 garść posiekanej natki pietruszki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Bezy Surówki Dodatki

Surówka po żydowsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z główki kapusty zdejmij wierzchnie liście i poszatkuj ją na mandolinie. Przygotuj pozostałe warzywa.
    Marchewki umyj i obierz następnie zetrzyj na tarce na grubych oczkach, ja akurat starłam na tarce w słupki. Marchewkę dodaj do startej kapusty.
    Paprykę połowę pokrój w cienkie paseczki, następnie w drobne słupki.
    Cebule obierz i poszatkuj na drobną kosteczkę. Oba warzywa dodaj do kapusty i marchewki.
    Ogórki małosolne lub kiszone w zależności od sezonu możesz pokroić w cienkie plasterki lub jak ja zetrzeć na tarce w słupki, odciśnij nadmiar soku.
    Świeżego ogórka obierz i pokrój w drobną kosteczkę.
    W małej miseczce wymieszaj razem ze sobą przyprawy z cukrem, olejem i sokiem z cytryny, na koniec dodaj posiekaną natkę pietruszki i całość jeszcze raz dokładnie wymieszaj.
    Dodaj sos do kapusty z warzywami i całość ponownie dokładnie wymieszaj.
    Miskę z surówką najlepiej przykryj folią spożywcza i odstaw do lodówki, żeby smaki się przegryzły. Przed podaniem przełóż do salaterki.

Porady

Surówka będzie idealna jako dodatek do obiadu, ale i na grilla itp. Do takiej surówki możesz również dodać np. tarte jabłko. Możesz ją śmiało przechowywać w lodówce ok. tygodnia. z każdym dniem robi się jeszcze smaczniejsza.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować