Spaghetti z klopsami w sosie pomidorowym

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 30 min

Bardzo sycące danie. Idealne na jesienne dni, kiedy potrzebujemy większego kalorycznego doładowania i rozgrzewającego dania.

  • 30 min

Składniki:

  • 400 g makaronu spaghetti
    Klopsy:
    500 gram mięsa mielonego z indyka
    1 jajko
    1 czerstwa bułka
    1/2 szklanki mleka
    sól lub domowa jarzynka
    świeżo zmielony czarny pieprz
    1 mała cebula
    1 łyżka wody
    Sos:
    800 g pomidorów (mięsistych)
    1 mała papryczka chili
    1 ząbek czosnku
    2 łyżeczki cukru
    1 łyżka koncentratu pomidorowego
    sól
    pieprz
    1 łyżka świeżej posiekanej bazylii
    Dodatkowo:
    2 łyżki mąki
    2 łyżki oleju
    wiórki parmezanu lub sera pecorino
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Spaghetti z klopsami w sosie pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Czerstwą bułkę namoczyć w mleku i odcisnąć. Do mięsa dodać bułkę, jajko, posiekaną drobno cebulę, sól lub domową jarzynkę, pieprz i wodę. Wyrobić masę. Formować małe klopsiki i obtoczyć je w mące. Wrzucić na dobrze rozgrzany olej i smażyć na rumiano z każdej strony. Przełożyć do miski.
    Pomidory ponacinać na krzyż sparzyć i obrać ze skórki. Wyciąć szypułki. Wrzucić do wysokiego naczynia, dodać cukier, koncentrat, bazylię, czosnek przeciśnięty przez praskę, sól i pieprz oraz pokrojoną drobno i pozbawioną nasion papryczkę chili. Wszystko zmiksować na gładki sos. Sos przelać na patelnię chwilę dusić do zredukowania się płynu i zagęszczenia, dołożyć klopsiki i dusić około 10 minut, co jakiś czas mieszając.
    Makaron ugotować al dente i podawać z klopsikami w sosie pomidorowym. Posypać wiórkami parmezanu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska Mielenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować