Sos z malin

0 (0 ocen)

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Smaczne i zdrowe

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - maliny (mogą być mrożone): 2 szklanki
    - cukier: 6 łyżek
    - woda: 3 łyżki
    - mąka ziemiaczana: 2 łyżeczki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sosy

Sos z malin - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Sos z malin 1. Maliny lekko rozgnieść, wsypać cukier i często mieszając zagotować. Gotować 10 minut. Gorącą masę przetrzeć przez sito (ten krok można pominąć jesli komus nie przeszkadzaja pestki z malin). Przecier ponownie zagotować. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z 3 łyżkami wody, wlać do przecieru i zagotować. Jeśli potrzebujemy sos na zimno to wystudzić. Podawać do deserów, naleśników a na zimno także do lodów. Zamiast malin można użyć innych owoców jagodowych (porzeczek, jagód, jeżyn itp.)

    Na zdjęciu sos z żółtych malin.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Maliny

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować