Sos pomidorowy z zieleniną

0 (0 ocen)

  • Łatwy

Do pomidorów dodałam zieleninę, czosnek i tak powstał mój ulubiony sos. Przepis przysłała Joanna Mierzwińska-Lorencka

  • Łatwy

Składniki:

  • - pomidory (duże mięsiste): 8 sztuk
    - oliwa: 2 łyżki
    - czosnek (duże): 4 ząbki
    - sól (najlepiej morska, do smaku wg. uznania): 2 szczypty
    - pieprz (świeżo zmielony, do smaku wg. uznania): 2 szczypty
    - śmietana 18 %: 1 sztuka
    - natka pietruszki (posiekana): 1 łyżka
    - bazylia (kilka listków): 1 pęczek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sosy

Sos pomidorowy z zieleniną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Czosnek obieramy i przeciskamy
    przez praskę. Podsmażamy
    na rozgrzanej oliwie.
  • 2. Pomidory sparzamy i obieramy.
    Miąższ kroimy w dużą
    kostkę. Razem z bazylią wsypujemy
    na patelnię. Gotujemy na małym ogniu. Doprawiamy
    solą i pieprzem.
  • 3. Gdy pomidory się rozgotują,
    sos przecieramy przez sitko
    i ponownie gotujemy na małym
    ogniu, aż zgęstnieje. Zabielamy
    2 łyżkami śmietany.
    Mieszamy z natką pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bazylia Pomidor

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować