Pikantny i aromatyczny sos jajeczny z dodatkiem marchewki. Idealny dodatek do pasztetów, wędlin, mięs na zimno, a nawet ryb. Sos szczególnie polecam na wielkanocny stół.
Składniki:
250 g obranej, ugotowanej marchewki (może być z rosołu)
1 kopiasta łyżka posiekanej bazylii
1 słoik chrzanu otartego ze śmietanką (170 g)
4 jajka ugotowane na twardo
4 łyżki majonezu
2 łyżki śmietanki 12%
½ łyżeczki mielonych owoców kolendry
½ łyżeczki kurkumy
½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
szczypta chilli
sól do smaku
cukier do smaku
Sos jajeczny z marchewką i chrzanem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Marchewkę i obrane jajka pokroić w małą kostkę i przełożyć do miski. Dodać chrzan, bazylię i majonez, wsypać kolendrę, kurkumę, gałkę muszkatołową i chilli.
2.Następnie wlać śmietankę i ponownie wymieszać. Sos doprawić do smaku solą oraz cukrem.
Komentarze