Sos jajeczny z marchewką i chrzanem

0 (0 ocen)

Pikantny i aromatyczny sos jajeczny z dodatkiem marchewki. Idealny dodatek do pasztetów, wędlin, mięs na zimno, a nawet ryb. Sos szczególnie polecam na wielkanocny stół.

Składniki:

  • 250 g obranej, ugotowanej marchewki (może być z rosołu)
    1 kopiasta łyżka posiekanej bazylii
    1 słoik chrzanu otartego ze śmietanką (170 g)
    4 jajka ugotowane na twardo
    4 łyżki majonezu
    2 łyżki śmietanki 12%
    ½ łyżeczki mielonych owoców kolendry
    ½ łyżeczki kurkumy
    ½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
    szczypta chilli
    sól do smaku
    cukier do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Sos jajeczny z marchewką i chrzanem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Sos jajeczny z marchewką i chrzanem 1. Marchewkę i obrane jajka pokroić w małą kostkę i przełożyć do miski. Dodać chrzan, bazylię i majonez, wsypać kolendrę, kurkumę, gałkę muszkatołową i chilli.
  • Sos jajeczny z marchewką i chrzanem 2. Następnie wlać śmietankę i ponownie wymieszać. Sos doprawić do smaku solą oraz cukrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować