Sos na bazie jogurtu greckiego z gotowaną marchewką oraz dodatkiem pikantnego chrzanu i orzeźwiającej melisy. Świetny dodatek do wszelkiego rodzaju potraw. Polecam!
10 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
2 duże obrane, ugotowane marchewki - najlepiej al dente (łącznie 280 g)
2 łyżki chrzanu ze słoika
1 kopiasta łyżka posiekanej melisy
400 g jogurtu naturalnego typu greckiego 10% tłuszczu
2 łyżki majonezu
1 kopiasta łyżeczka pieprzu ziołowego
sól do smaku
pieprz biały mielony do smaku
Sos marchewkowy z chrzanem i melisą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jogurt, majonez, chrzan oraz startą na grubych oczkach tarki jarzynowej marchewkę wymieszać. Dodać melisę, wsypać pieprz ziołowy oraz przyprawy do smaku i ponownie wymieszać.
Komentarze