Sos grzybowy

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Jeśli suszone grzyby, to sos niezwykle aromatyczny i smaczny. Polecam nie tylko do mięsa, ale też do różnych kasz, kluchów czy np. babki ziemniaczanej.

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • duża garść suszonych mieszanych grzybów ( u mnie prawdziwki i podgrzybki)
    2 cebule
    100g masła
    1 łyżka mąki pszennej
    wywar spod grzybów(2 szklanki)
    sól i pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sosy Dodatki

Sos grzybowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • sos grzybowy 1. Umyte grzyby gotuję w wodzie 30-40 minut ( woda ma przykryć grzyby).Ugotowane grzyby odcedzam, studzę ( wywar zostawiam), kroję w paski. Obrane cebule kroję w kostkę.
  • sos grzybowy 2. W szerokim garnku roztapiam masło i podsmażam cebulę. Podsmażoną cebulę posypuję mąką, mieszam, chwilę smażę, dodaję pokrojone grzyby, ostrożnie dolewam wywar spod grzybów. Mieszając doprowadzam do zagotowania.
  • sos grzybowy 3. Doprawiam solą i świeżo zmielonym pieprzem do smaku, i jeszcze chwilę gotuję.
  • sos grzybowy 4. Sos posypujemy zieloną pietruszką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować