Jeśli suszone grzyby, to sos niezwykle aromatyczny i smaczny. Polecam nie tylko do mięsa, ale też do różnych kasz, kluchów czy np. babki ziemniaczanej.
60 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
duża garść suszonych mieszanych grzybów ( u mnie prawdziwki i podgrzybki)
2 cebule
100g masła
1 łyżka mąki pszennej
wywar spod grzybów(2 szklanki)
sól i pieprz do smaku
1.Umyte grzyby gotuję w wodzie 30-40 minut ( woda ma przykryć grzyby).Ugotowane grzyby odcedzam, studzę ( wywar zostawiam), kroję w paski. Obrane cebule kroję w kostkę.
2.W szerokim garnku roztapiam masło i podsmażam cebulę. Podsmażoną cebulę posypuję mąką, mieszam, chwilę smażę, dodaję pokrojone grzyby, ostrożnie dolewam wywar spod grzybów. Mieszając doprowadzam do zagotowania.
3.Doprawiam solą i świeżo zmielonym pieprzem do smaku, i jeszcze chwilę gotuję.
Komentarze