Sos grzybowy

  • wyświetlono: 1975 |
  • dodany do książki kucharskiej: 9 |
  • polecenia: 1

Szybki sos z proszku z grzybów suszonych. Doskonały do placków lub klusek ziemniaczanych.

portret

Składniki

2 czubate łyżki proszku z grzybów suszonych
1/2 szklanki śmietanki 12%
1 czubata łyżka masła
1 zaokrąglona łyżka mąki pszennej
sól
pieprz

Sposób przygotowania przepisu:

Sos grzybowy

  • 1. Grzyby zalewamy w rondelku 1 szklanką gorącej wody i odstawiamy na 45 minut, następnie zagotowujemy i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem 10 minut.
  • 2. W drugim rondelku roztapiamy masło, wsypujemy mąkę, mieszamy i chwilę podgrzewamy. Wlewamy 1/2 szklanki zimnej wody, dokładnie mieszamy, kiedy masa zgęstnieje wlewamy śmietankę, nadal podgrzewamy mieszając, następnie dodajemy grzyby wraz z wywarem. Mieszamy, gotujemy chwilę, przyprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem.
  • 3. Podajemy do placków ziemniaczanych, klusek śląskich lub kopytek, albo do mięsa.

Porady

Proszek grzybowy otrzymamy mieląc grzyby suszone w maszynce do mięsa (można wykorzystać nóżki i pokruszone grzyby).

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaw_kilka_chwilobiadsos grzybowygrzyby suszonesos do kluseksos do placków ziemniaczanychproszek z grzybów suszonych

Komentarze

Podobne przepisy

sos grzybowy

Dodane przez: anka1988

Sos grzybowy

Idealny jako dodatek do drugiego...

sos grzybowy

Dodane przez: dusiowa

Sos grzybowy

najlepszy sos grzybów z przepisu...

Sos grzybowy

Dodane przez: czarrna

Sos grzybowy

Takie dania najlepsze są w najprostszej...

image-26426k8

Dodane przez: trufelkowo

Sos grzybowy

Uwielbiam sezon na grzyby, dlatego...

sos grzybowy

Dodane przez: ecia747

Sos grzybowy

Robię go różnie czasem z mięsem...

.

Dodane przez: Anitka0804

Sos grzybowy

Najlepszy jaki może być. możemy...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE