Sos gruszkowy

4.42 (161 ocen)

  • 35 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Idealnie pasuje do kaczki

  • 35 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 250 g gruszek
    2 cebule
    pół szklanki białego wytrawnego wina
    pół szklanki śmietany
    2 łyżki soku z cytryny
    1/4 łyżeczki suszonego tymianku
    1 łyżka natki pietruszki
    kawałek cynamonu
    goździk
    liść laurowy
    4 łyżki masła
    1 łyżka cukru
    sól
    pieprz
Wystaw ocenę:

4.42 (161 ocen)

Zobacz również:

Sosy

Sos gruszkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Sos gruszkowy 1. Gruszki obrałem, pozbawiłem z gniazd nasiennych, pokroiłem w kostkę. Pokrojone cebule zeszkliłem na 2 łyżkach masła. Dodałem pokrojone gruszki, liść laurowy, tymianek, natkę, cynamon, goździk, sól, pieprz, krótko podsmażyłem. Wlałem wino , dusiłem około 20 minut. Po tym czasie wyjąłem przyprawy, zmiksowałem. Do rondla dodałem śmietanę , podgrzałem ok. 5 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Smażenie

Podobne przepisy

4.51 (197 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Tort gruszkowy

4.51 (197 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Tort gruszkowy

Skotka Pyszny, delikatny, niezbyt słodki. Polecam.

To może cię zainteresować