Gęsty sos śmietanowy na zimno z dodatkiem suszonych pomidorów. Bardzo ciekawy w smaku, lekko słodki, lekko kwaśny - idealnie kontrastuje z ciężkim grillowanym mięsem i kiełbasą.
10 min
Dla 6 osób
Łatwy
Składniki:
Śmietana 12% lub 18% - 2 łyżki
Majonez - 1 łyżka
Pomidory suszone - 3 plastry
Oliwki - 5szt
Cebulki koktajlowe - 5szt
Sok z cytryny - 1 łyżeczka
Cukier - szczypta
Bazylia suszona - 1/2 łyżeczki
Pieprz do smaku
Sos do grilla z suszonymi pomidorami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pomidory suszone, oliwki i cebulki kroimy bardzo drobno. Łączymy z śmietaną, majonezem, sokiem z cytryny, cukrem, bazylią i pieprzem. Całość bardzo dokładnie mieszamy.
Sos wkładamy na co najmniej godzinę do lodówki, aby smaki się przegryzły. Podajemy schłodzony.
Sprawdzi się świetnie jako dodatek do mięs z grilla, wędlin lub gotowanych na twardo jaj.
Komentarze