Sos do grilla z suszonymi pomidorami

4 (4 ocen)

  • 10 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Gęsty sos śmietanowy na zimno z dodatkiem suszonych pomidorów. Bardzo ciekawy w smaku, lekko słodki, lekko kwaśny - idealnie kontrastuje z ciężkim grillowanym mięsem i kiełbasą.

  • 10 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Śmietana 12% lub 18% - 2 łyżki
    Majonez - 1 łyżka
    Pomidory suszone - 3 plastry
    Oliwki - 5szt
    Cebulki koktajlowe - 5szt
    Sok z cytryny - 1 łyżeczka
    Cukier - szczypta
    Bazylia suszona - 1/2 łyżeczki
    Pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

4 (4 ocen)

Zobacz również:

Sosy

Sos do grilla z suszonymi pomidorami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pomidory suszone, oliwki i cebulki kroimy bardzo drobno. Łączymy z śmietaną, majonezem, sokiem z cytryny, cukrem, bazylią i pieprzem. Całość bardzo dokładnie mieszamy.
    Sos wkładamy na co najmniej godzinę do lodówki, aby smaki się przegryzły. Podajemy schłodzony.
    Sprawdzi się świetnie jako dodatek do mięs z grilla, wędlin lub gotowanych na twardo jaj.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śmietana Majonez Suszone pomidory

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować