Tradycyjne wołowe burgery o lekkiej cytrynowej nucie, podane w chrupiącej bułce, z pikantną czerwoną cebulą, świeżym pomidorem, lekko orzechową rukolą i konserwowym ogórkiem to świetna alternatywa dla klasycznych hamburgerów.
60 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
500g wołowiny z łopatki
1 czerwona cebula
1 jajko
1 łyżeczka skórki z cytryny
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżeczka mielonej kolendry
2 łyżki natki z pietruszki
sól
pieprz
olej rzepakowy
bułka tarta do obtoczenia
Soczysty hamburger z cytrynową nutą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wołowinę i cebulę zmielić maszynką do mielenia. Dodać jajko, skórkę i sok z cytryny, kolendre, natkę z pietruszki i całość dokładnie wyrobić na jednolitą masę. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
2.Z gotowej masy mięsnej uformować 4 okrągłe burgery o grubości około 2cm, lekko obtoczyć w bułce tartej, smażyć z każdej strony na rozgrzanym oleju rzepakowym.
3.Cebulę obrać, pokroić w plastry, pomidory i ogórki również pokroić w plastry.
4.Bułki przekroić poprzecznie na pół. Na każdym spodzie bułki położyć po jednym plasterku żółtego sera, kilka krążków czerwonej cebuli, plasterki pomidora, ogórka, ketchup, wołowy burger, liście rukoli i przykryć górą bułki.
Komentarze