Miętówka z nutą cytrynową

4.5 (152 ocen)

Mięty mam aż 4 rodzaje. Pora na miętówkę, ma oliwkowy kolor, pachnie pięknie trochę przypomina zapachem wiosenną łąkę dzięki orzeźwiającej cytrynie, a słodycz wyczuwa się gdzieś tam daleko na języku. Bałam się jej że będzie przypominać krople żołądkowe ale bardzo się myliłam:)

Składniki:

  • Mięty dowolnego gatunku ( najlepiej pomieszać pieprzową i cytrynową) tak by luzem wypełnić pół litrowy słoik.
    Spirytusu tyle by zalać liście.
    1/2 soku z cytryny
    pół szklanki wody na 200 gram cukru.
Wystaw ocenę:

4.5 (152 ocen)

Zobacz również:

Desery Nalewki

Miętówka z nutą cytrynową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięte zalać spirytusem, odstawić na 2-3 dni. Nie przerażać się że ma kolor "Ludwika". Zjaśnieje.
  • 2. Mięte wyjąć dodać sok z cytryny i cukier rozpuszczony i ostudzony w wodzie. Przelać do butelko odstawić na 2 miesiące do piwnicy. Zlać z nad osadu i gotowe.
    Ale wiadomo, im dłużej postoi tym lepsza:) Taka dobra, że u nas długo nie stoi:))
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cytryna Mięta Nalewka Spirytus

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować