Uwielbiam roladki, tym razem są z dwoma serami, ogórkiem z octu a udusiłam je w aromatycznym sosie pomidorowym. Sos na bazie zmiksowanych pomidorów aromatyzowany suszonymi grzybkami i śliwką. Pyszny, niedzielny obiad.
40 min
Składniki:
500 g fileta z indyka (kupuję już pokrojone w plastry - 4 plastry)
dowolna przyprawa do drobiu, u mnie mieszanka orientalna (chilli, kmin rzymski, kolendra, cynamon, kardamon)
4 łyżki musztardy słodko - pikantnej
sól
olej do smażenia
Nadzienie do roladek:
4 plastry sera żółtego
ok. 50 g sera typu camembert
4 średniej wielkości ogórki z octu
Soso pomidorowy:
500 g zmiksowanej pulpy pomidorowej (z kartona)
4-5 suszonych śliwek
1 garść suszonych grzybów
sól, pieprz
Soczyste roladki indycze w aromatycznym sosie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso rozbij, natrzyj przyprawami, posól. Każdy posmaruj z jednej strony musztardą. Na każdy też kładź po 1 plasterku sera żółtego, kawałku camemberta i przekrojony na pół ogórek.
2.Zwijanie roladek: zacznij od boków, delikatnie zwiń boki do środka - po długości. Zacznij zawijać od dołu do góry, rób to w miarę ściśle. Zepnij dużym patykiem lub wykałaczkami.
3.W dużym garnku wlej olej, rozgrzej i podsmaż roladki na złoty kolor, uważaj by przewracając ich nie popsuć. Wlej pulpę pomidorową, dodaj grzyby i pokrojoną drobno śliwkę. Duś pod przykryciem, na małym ogniu, przez jakieś 30 minut. Co jakiś czas zajrzyj do garnka i delikatnie przewróć roladki, albo gdyby za dużo sosu wyparowało uzupełnij wodą. Sos posmakuj i dosmacz solą i pieprzem.
Komentarze