Torcik biszkoptowo-malinowy

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Lekki jak puch torcik na biszkopcie z warstwą malinowej galaretki, nasączony ponczem z likieru waniliowego, to udane i bardzo smaczne połączenie a w dodatku bardzo prosty do zrobienia.Deser w sam raz do kawy. Korzystajcie póki sezon malinowy.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Biszkopt:
    6 jaj
    1,5 szklanki mąki tortowej
    1 szklanka cukru
    50 g rozpuszczonego masła
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    Szczypta soli

    Krem budyniowy:
    700 ml mleka
    10 dag cukru
    2 budynie biszkoptowe lub bananowe
    25 dag masła
    1 galaretka cytrynowa Dr.Oetker
    50 ml likieru waniliowego

    Warstwa malinowa:
    1 szklanka świeżych malin
    2 galaretki malinowe Dr.Oetker

    Poncz:
    1/2 szklanki likieru waniliowego
    1/2 szklanki przegotowanej wody

    Dodatkowo:
    Bita śmietana do dekoracji
    Tarta gorzka i biała czekolada
    Świeże maliny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Torcik biszkoptowo-malinowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-150p7et 1. Ciasto zaczynamy od przygotowania galaretki malinowej:

    2 torebki galaretki zalewamy ½ litra wrzącej wody, odstawiamy do wystygnięcia, do zimnej ale płynnej galaretki wsypujemy maliny, wylewamy do wyłożonej folią tortownicy o wym 18 cm lub miski o podobnych wymiarach.
    Wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.
  • image-20gpr5h 2. Biszkopt:
    Białka ubijamy na sztywną pianę, nie przerywając miksowania wsypujemy stopniowo cukier, dodajemy żółtka, miksujemy, do masy dodajemy przesianą mąkę z proszkiem i szczyptą soli, delikatnie mieszamy mikserem na najniższych obrotach, a sam koniec wlewamy płynne masło, mieszamy do połączenia rózgą miksera lub szpatułką.
  • image-0xs6ic2 3. Gotowy biszkopt wylewamy do wyłożonej pergaminem tortownicy –samo dno o wym 26 cm.
    Pieczemy 30 minut w temp 170*c. po upieczeniu i wystudzeniu biszkopt kroimy na dwa blaty.
  • image-242w39m 4. Krem budyniowy
    W ¾ szklanki rozmieszać budynie, resztę mleka zagotować z cukrem, do gotującej się masy wlać rozrobiony proszek budyniowy, zagotować. Zestawić z ognia. Do gorącej masy wsypać suchą galaretkę cytrynową, wymieszać do połączenia. Wystudzić.
  • image-11g1fph 5. Miękkie masło utrzeć na puch, miksując dodawać po łyżce zimnego budyniu, na sam koniec zmiksować z likierem na krem.

    Poncz:
    Wodę wymieszać z likierem.
  • image-1xabyse 6. Przełożenie:
    Pierwszy blat biszkopta ułożyć na paterze skropić połową ponczu, cienką warstwą rozsmarować krem, na środek wyłożyć galaretkę z malinami, przykryć resztą kremu oraz drugim biszkoptem który nasączamy resztą ponczu.
  • Torcik dekorujemy bitą śmietaną, tartą gorzką i białą czekoladą oraz malinami.

Słodkich wypieków!
7. Torcik dekorujemy bitą śmietaną, tartą gorzką i białą czekoladą oraz malinami.

    Słodkich wypieków!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Galaretka Likier

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować