Torcik biszkoptowo - borówkowy

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Sezon borówkowy trwa w pełni, zapraszam więc na bardzo pyszny i bardzo lekki torcik. Puszyste biszkopty przełożyłam pysznym kremem z borówkami i lekką pianką. Idealny na podwieczorek lub nawet dla gości. Zapraszam.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Biszkopt kakaowy:
    3 jajka
    pół szklanki cukru
    szczypta soli
    200 ml mąki tortowej
    2 łyżki kakao
    2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

    Biszkopt makowy:
    3 jajka
    pół szklanki cukru ( 125 ml )
    szczypta soli
    1 szklanka suchego zmielonego maku (250 ml )
    2 małe płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    12 dag mąki tortowej

    Krem:
    20 dag masła
    250 ml borówek ( u mnie leśne )
    sok z cytryny według uznania
    cukier puder do smaku ( ja dałam 4 łyżki )

    Pianka:
    2 szklanki śmietanki kremówki 30 %
    2 galaretki malinowe
    100 ml borówek ( u mnie leśne )
    250 ml gorącej wody
    ewentualnie cukier puder do smaku

    Dodatkowo:
    5 łyżek wiórek kokosowych
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto z owocami Torty Desery

Torcik biszkoptowo - borówkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Biszkopty. 1. Biszkopt makowy: Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli, następnie stopniowo wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Dodajemy żółtka i chwilę ubijamy. Na koniec wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia i mak, delikatnie mieszamy.
    Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy 23 cm wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w temperaturze 170 stopni przez około 25 - 30 minut do zrumienienia. Ciasto sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczone. Upieczone studzimy i przekrawamy na dwa krążki.
    W ten sam sposób wykonujemy biszkopt kakaowy.
  • Krem. 2. Krem: Masło ucieramy na puszystą masę, dodajemy cukier puder i dalej ucieramy ( cukier dodajemy według uznania jak słodką chcemy mieć masę, ja dałam 4 łyżki ), następnie wsypujemy borówki ( wcześniej umyte i dokładnie osuszone ), następnie ucieramy aż borówki ładnie połączą się z krem, na koniec dodajemy sok z cytryny do smaku i dokładnie ucieramy. Jeżeli okaże się, że krem jest mało słodki można dodać jeszcze cukru pudru i dokładnie utrzeć.
  • Wykonanie pianki. 3. Pianka: Galaretki dokładnie rozpuszczamy i odstawiamy do lekkiego stężenia.
    Borówki myjemy i dokładnie osuszamy, następnie miksujemy blenderem na gładki mus, powinno nam go wyjść około 100 ml.
    Schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno, następnie dodajemy mus i lekko tężejącą galaretkę, dokładnie miksujemy, możemy według uznania dodać cukier puder do smaku jak lubimy bardziej słodkie ( ja nie dawałam ).
  • Przekładanie. 4. Przekładanie: Najpierw smarujemy makowy biszkopt kremem, na krem nakładamy porcje pianki, przekładamy biszkoptem kakaowym i tak postępujemy do wykończenia składników. Ostatnim składnikiem na torcie ma być pianka.
  • Torcik. 5. Torcik wstawiamy do lodówki do stężenia. Najlepiej na całą noc.
    Po tym czasie torcik posypujemy z wierzchu wiórkami kokosowymi. Kroimy i podajemy.

Porady

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Tortownica o średnicy 23 cm. Borówki miałam leśne.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Borówki amerykańskie Owoce

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować