Smerfny sernik z jagodą leśną

4.14 (14 ocen)

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Ciasto przygotowałam dla siostrzenicy, to mały łasuch. Dorośli też z chęcią sięgali po następny kawałek.

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Spód :
    2 jajka
    1/3 szklanki cukru
    1/3 szklanki oleju
    1/3 szklanki mąki pszennej
    1 budyń śmietankowy - 68 g
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    3-4 krople aromatu śmietankowego
    szczypta soli
    Masa serowa :
    750 g sera mielonego
    400 g jogurtu typu greckiego
    3/4 szklanki cukru pudru
    3-4 krople aromatu śmietankowego
    2 łyżki żelatyny
    3-4 łyżki wody mineralnej
    1/4 szklanki wrzącej wody
    200 g jagód leśnych
    1 łyżka cukru
    2 łyżeczki cukru żelującego
    Dodatkowo:
    2 galaretki niebieskie
    3 szklanki wrzącej wody
    1/3 szklanki wody przegotowanej , wystudzonej
    2 szczypty cukru
    1 łyżka soku z cytryny
    blaszka wyłożona papierem do pieczenia - 24 cm . x 29 cm .
    dekoracja wedle uznania
Wystaw ocenę:

4.14 (14 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Galaretki

Smerfny sernik z jagodą leśną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Smerfny sernik z jagodą leśną 1. Jajka ubijam z solą , cukrem na puch , dodaję olej miksuję , dodaję mąkę zmieszaną budyniem i proszkiem do pieczenia , aromat , miksuję . Ciasto wlewam do blaszki , piekę około 15 minut w temperaturze 180 stopni. Ciasto studzę , wyjmuję z blaszki , zdejmuję wierzchnią warstwę ciasta , ciasto wkładam z powrotem do blaszki, skrapiam wodą zmieszaną z cukrem i cytryną.
  • Smerfny sernik z jagodą leśną 2. Jagody zasypuję cukrem, cukrem żelującym, mieszam , gotuję ciągle mieszając około 2 minuty , studzę . Żelatynę zalewam wodą mineralną , mieszam , odstawiam , dodaję wodę wrzącą, mieszam , studzę . Do jagód dodaję dwie łyżki przygotowanej żelatyny, mieszam. Do sera dodaję jogurt , cukier puder , aromat , miksuję , dodaję schłodzoną, pozostałą żelatynę , miksuję . Do masy dodaję jagody , lekko mieszam , przekładam na przygotowany spód , wstawiam na około dwie godziny do lodówki . Galaretki mieszam z wrzątkiem , studzę , gdy zacznie gęstnieć , wylewam na masę serową , wstawiam do lodówki do całkowitego zastudzenia.

Porady

Ciasto podaję z jagódkami , udekorowane posypką cukrową i listkami mięty.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Galaretka Jagody Sery

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować