Smerfny sernik z jagodą leśną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajka ubijam z solą , cukrem na puch , dodaję olej miksuję , dodaję mąkę zmieszaną budyniem i proszkiem do pieczenia , aromat , miksuję . Ciasto wlewam do blaszki , piekę około 15 minut w temperaturze 180 stopni. Ciasto studzę , wyjmuję z blaszki , zdejmuję wierzchnią warstwę ciasta , ciasto wkładam z powrotem do blaszki, skrapiam wodą zmieszaną z cukrem i cytryną.
2.Jagody zasypuję cukrem, cukrem żelującym, mieszam , gotuję ciągle mieszając około 2 minuty , studzę . Żelatynę zalewam wodą mineralną , mieszam , odstawiam , dodaję wodę wrzącą, mieszam , studzę . Do jagód dodaję dwie łyżki przygotowanej żelatyny, mieszam. Do sera dodaję jogurt , cukier puder , aromat , miksuję , dodaję schłodzoną, pozostałą żelatynę , miksuję . Do masy dodaję jagody , lekko mieszam , przekładam na przygotowany spód , wstawiam na około dwie godziny do lodówki . Galaretki mieszam z wrzątkiem , studzę , gdy zacznie gęstnieć , wylewam na masę serową , wstawiam do lodówki do całkowitego zastudzenia.
Porady
Ciasto podaję z jagódkami , udekorowane posypką cukrową i listkami mięty.
Komentarze