Smerfny deser z galaretek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Każdą galaretkę rozpuścić w 1, 5 szklanki wody, odstawić do stężenia, potem pokroić w kostkę lub na dowolne kawałki.
Mleko, smietanę, wanilię i cukier puder zagotować.
Żelatynę wsypać do kubka, wlać tyle gorącego mleka , aby dobrze ją rozpuścić i wlać do reszty mleka.
Zestawić z ognia i mieszać do rozpuszczenia. Wlać też likier Blue Curacao. Wystudzić.
Do zimnego mleka dodać wszystkie pokrojone galaretki i wlać do butelki, ja obcięłam górną częsć butelki, aby dało się łatwo nalewać. Schłodzić do stężenia, ja to zrobiłam w zamrażarce.
Resztę masy wlałam do salaterki. Odstawić też do stężenia. Gdy się okaże, że w salaterce jest jeszcze miejsce, można rozpuścić 1 galaretkę w 1 szklance wody i po wystudzeniu wlać do salaterki.
Porady
Gdy nie mamy Blue Curacao wystarczy dodać w to miejsce więcej mleka
Komentarze