Smerfne roladki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
1. Filety umyć,osuszyć,wyciąć małe polędwiczki i ostrym nożem naciąć głębokie i szerokie kieszonki,posypać solą,pieprzem.
2. Polędwiczki,wątróbkę i cebulę pokroić w drobną kostkę.
3.
Na patelni rozgrzać olej włożyć cebulę,wątróbkę i smażyć do czasu wysmażenia wody i zeszklenia się cebuli.Przyprawić solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym.
4.
Wsypać opłukaną borówkę / kilka zostawić do dekoracji / i smażyć do czasu odparowania wody,doprawić do smaku bazylią i przestudzić.
5.
Do miski włożyć mięso mielone i pokrojone polędwiczki,dodać przesmażoną wątróbkę,doprawić do smaku przyprawami i wymieszać.
6. Farszem napełnić kieszonki w filetach.Każdy filet zawinąć dość ciasno w papier do pieczenia i związać końcówki bawełnianą nicią.
7.
Na blaszkę do pieczenia wlać 1/2 szk.wody,wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć roladki.
8.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 C i piec 30 min.Roladki odwrócić,zapiekać następne 30 min.Ponownie roladki odwrócić i zapiekać jeszcze 10 min.
9.
Roladki odwinąć z papieru,ułożyć na półmisku,ozdobić.
10.
Można również podawać z pikantnymi kluskami fantazyjnie wyciętymi zależnie od okoliczności w jakiej chcemy podać danie.
Komentarze