Smerfne ciasto - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę wysypać na stolnicę, zrobić po środku dołek, wbić jajko, dodać cukier, sól, śmietanę i margarynę startą na tarce. Wszystko szybko zagnieść. Odciąć 1/4 część ciasta i połączyć z kakao. Włożyć wszystko na 30 min do zamrażalnika.
2.Rozwałkować jasne ciasto i włożyć do tortownicy o wymiarach 26 cm. Z ciemnego ciasta zrobić kilka kulek i poukładać w różnych miejscach. Piec około 30 min w 180 stopniach. Wystudzić.
3.Sernik waniliowy: żelatynę zalać woda, poczekać aż napęcznieje i rozpuścić. Serek naturalny wymieszać z jogurtem, cukrem pudrem, wanilią. Dodać rozpuszczona żelatynę i wylać na kruche ciasto w tortownicy. Wstawić do lodówki.
4.Rozpuścić rubinową galaretkę w 300 ml wrzątku. Kiedy przestygnie wylać na "sztywny" sernik waniliowy. Wstawić do lodówki.
5.Kiedy galaretka już stężeje, wymieszać serek straciatella z jogurtem, cukrem pudrem, kakao i startą na grubych oczkach czekoladę. Dodać rozpuszczoną żelatynę. Wyłożyć na galaretkę, wstawić do lodówki.
6.Rozpuścić niebieska galaretkę w 300 ml wody. Zimną wylać na sernik. Wstawić do lodówki.
Porady
Do ozdobienia ciasta nie polecam masy cukrowej, ponieważ rozpuszcza ona galaretkę. Popełniłam ten błąd. Najlepiej użyć czekolady.
Komentarze