Kwiaty cukinii faszerowane mięsem mielonym z warzywami

4.5 (192 ocen)

Pięknie wyrosła mi cukinia na działce:) Postanowiłam przygotować coś z kwiatów cukinii:) Tak dla odmiany:) Nie spodziewałam się, że wyjdzie coś wspaniałego, smacznego i aromatycznego :) Z nasturcji przygotuję sobie polskie kapary :)

Składniki:

  • FARSZ
    50 dag mielone z szynki wieprzowej
    1/2 papryki czerwonej szpiczastej
    1 mała cukinia zielona
    1 mała cebula
    1 pomidor średni bez skórki
    1 duży ząbek czosnku
    2 pomidory suszone w oleju
    2 łyżki pokrojonej w kostkę marchewki
    2 łyżki pokrojonych listków bazylii i nasturcji
    1 łyżeczka miodu
    1 łyżeczka soku z cytryny
    1 łyżeczka koncentratu chilii
    3 łyżki oleju z suszonych pomidorów
    sól, pieprz do smaku.

    CIASTO
    1/2 szk. wody
    1/2 szk. mleka
    2 jajka
    1 1/2 szk. mąki tortowej 450
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    sól, pieprz, ostra papryka mielona do smaku.
    DODATKOW0
    - świeże kwiaty cukinii, kwiaty i liście nasturcji do dekoracji, olej do smażenia.
Wystaw ocenę:

4.5 (192 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Kwiaty cukinii faszerowane mięsem mielonym z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • niespodzianka w cukiniowej sukience 1. Warzywa oczyścić, umyć, pokroić w kostkę.
  • niespodzianka w cukiniowej sukience 2. Na patelni rozgrzać olej z pomidorów, zeszklić cebulę, czosnek, marchew
  • niespodzianka w cukiniowej sukience 3. Dodać pozostałe warzywa i smażyć do całkowitego wysmażenia wody, dodać miód, sok z cytryny, koncentrat chilii, doprawić do smaku przyprawami, wymieszać i smażyć mieszając około 1 min, przestudzić.
  • niespodzianka w cukiniowej sukience 4. Do miski przełożyć mięso mielone, dodać przestudzone warzywa i wyrobić gładką masę, ewentualnie doprawić do smaku.
    Kwiaty cukinii umyć, usunąć z środka pręciki, osuszyć na papierowym ręczniku. Środki kwitów nadziać farszem, skręcić końcówki płatków nad farszem.
  • niespodzianka w cukiniowej sukience 5. Wszystkie składniki ciasta ubić mikserem, doprawić do smaku przyprawami i pozostawić około 10 - 15 min.
  • niespodzianka w cukiniowej sukience 6. W cieście maczać nafaszerowane kwiaty, smażyć na dużej ilości oleju z dwóch stron na złoty kolor
  • niespodzianka w cukiniowej sukience 7. Osączyć na papierowym ręczniku.
  • niespodzianka w cukiniowej sukience 8. Z pozostałego farszu uformować małe pulpeciki
  • niespodzianka w cukiniowej sukience 9. Maczać w pozostałym cieście i smażyć z dwóch stron na oleju na złoty kolor, osączyć na papierowym ręczniku.
  • niespodzianka w cukiniowej sukience 10. Podawać jako ciepłą lub zimną przekąskę.
    Wyłożyć na talerz, ozdobić listkami i kwiatami nasturcji oraz listkami bazylii w/g uznania.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować