„Hej dzieci jeśli chcecie zobaczy Smerfów las przed ekran dziś zapraszam Was…..”. Chyba każdy pamięta tę piosenkę. Dzięki tym smerfnym tartaletkom możemy przenieść się w świat smerfów i poczuć się znowu jak dziecko!
Składniki:
Ciasto:
• 30 dag maki pszennej,
• 15 dag margaryny,
• 8 dag cukru pudru,
• 3 żółtka,
• ¼ łyżeczki proszku do pieczenia,
• 3 łyżki rozpuszczonej margaryny do wysmarowania foremek
Masa:
Smerfne tartaletki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.CIASTO:
Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dokładamy margarynę i razem siekamy. Dokładamy pozostałe składniki i energicznie zarabiamy ciasto. Ciasto wkładamy do lodówki na około 0,5 godziny. Gotowe wałkujemy i wyklejamy nim przygotowane foremki.
Wylepione tartaletki pieczemy około 15 minut w 180°C.
Foremki smarujemy wcześniej rozpuszczoną margaryną.
2.MASA:
Połowę mleka gotujemy z cukrem. Do pozostałej części dodajemy mąkę, budyń oraz żółtko i razem mieszamy. Gotujemy budyń. Studzimy.
Masło ucieramy na puch, po czym dokładamy stopniowo budyń.
Gotową masę wykładamy do upieczonych i przestudzonych tartaletek.
Na masie układamy po kilka borówek i zalewamy tężejąca galaretką.
Odstawiamy do zastygnięcia. Gotowe.
3.WYKOŃCZENIE:
Galaretkę rozpuszczamy w przegotowanej wodzie, studzimy. Tężejąca zalewamy owoce ułożone na masie.
Komentarze