Bezowa rolada z cukinią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W małym rondelku zagotować sok z cukinii z śmietaną, dodać połamaną czekoladę , podgrzewać na wolnym ogniu do całkowitego połączenia się składników, lekko przestudzić przed polaniem.
2.Cukinię , kiwi obrać, umyć , pokroić w średnią kostkę
3.Borówki przepłukać, osuszyć na papierowym ręczniku.
4.Do garnka wlać sok z cytryny, wsypać sól, cukier, dodać miód i zagotować. Do gorącego wywaru wsypać cukinię oraz kiwi
5.Gotować na wolnym ogniu około 3 min. pozostawić do przestudzenia.
6.Zimne przecedzić przez sitko, sok zachować.
7.Pestki dyni lekko zrumienić na suchej patelni i posiekać nożem na mniejsze kawałki.
8.Białka ubić z szczyptą soli na sztywno, ciągle ubijając dodawać porcjami cukier. Dodać kartoflankę, wlać ocet, delikatnie całość wymieszać i wylać na blaszkę z piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia, wyrównać łopatką z ząbkami.
9.Piec 30 min. w 180 C przestudzić.
10.Blaszkę z ciastem bezowym przykryć nowym papierem do pieczenia i delikatnie całość odwrócić., zdjąć papier na którym piekła się beza.
11.Śmietanę ubić na sztywno z cukrem, śmietan fixem, wsypać żelatynę, wlać sok z cytryny i jeszcze chwilę ubijać do czasu połączenia się składników. Masę wyłożyć na bezę ( część masy odłożyć do posmarowania rolady), wyrównać łopatką z ząbkami, na 3/4 powierzchni śmietany rozsypać borówkę oraz cukinię, posypać częścią pokrojonej dyni. .
12.Pomagając sobie papierem zwinąć całość w roladę, delikatnie dociskając przez papier.
13.Posmarować odłożoną masą śmietanową, polać polewą czekoladową, posypać pozostałymi pestkami dyni, ozdobić borówkami i listkami melisy w/g uznania. Pozostawić w lodówce do czasu całkowitego stężenia.
Porady
Można użyć innych sezonowych miękkich owoców jak kto lubi :)
Komentarze