BEZOWA ROLADA Z CUKINIĄ

4.5 (188 ocen)

Jeśli chcesz posmakować cukinię w słodkim wydaniu to polecam właśnie taką roladę:) Bardzo delikatna i obłędna w smaku rolada.

Składniki:

  • CIASTO BEZOWE
    7 białek
    1 1/2 szk. cukru
    2 łyżki kartoflanki
    2 łyżki octu
    - szczypta soli

    MASA ŚMIETANOWA
    1 l śmietany 36 %
    2 śmietan fix
    1 żelatyna deserowa fix dr.Oetker
    2 łyżki cukru pudru
    2 łyżki soku z cytryny

    OWOCE
    1 cukinia mała
    2 kiwi
    100 ml soku z cytryny
    2 łyżki miodu naturalnego
    1/2 szk. cukru
    - szczypta soli
    20 dag borówki
    10 dag pestek dyni

    POLEWA CZEKOLADOWA

    3 łyżki soku z gotowania cukinii
    2 łyżki słodkiej śmietany 18%
    1 czekolada deserowa
Wystaw ocenę:

4.5 (188 ocen)

Zobacz również:

Desery

Bezowa rolada z cukinią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • rolada bezowa z cukinią 1. W małym rondelku zagotować sok z cukinii z śmietaną, dodać połamaną czekoladę , podgrzewać na wolnym ogniu do całkowitego połączenia się składników, lekko przestudzić przed polaniem.
  • bezowa rolada z cukinią 2. Cukinię , kiwi obrać, umyć , pokroić w średnią kostkę
  • bezowa rolada z cukinią 3. Borówki przepłukać, osuszyć na papierowym ręczniku.
  • bezowa rolada z cukinią 4. Do garnka wlać sok z cytryny, wsypać sól, cukier, dodać miód i zagotować. Do gorącego wywaru wsypać cukinię oraz kiwi
  • bezowa rolada z cukinią 5. Gotować na wolnym ogniu około 3 min. pozostawić do przestudzenia.
  • bezowa rolada z cukinią 6. Zimne przecedzić przez sitko, sok zachować.
  • bezowa rolada z cukinią 7. Pestki dyni lekko zrumienić na suchej patelni i posiekać nożem na mniejsze kawałki.
  • rolada bezowa z cukinią 8. Białka ubić z szczyptą soli na sztywno, ciągle ubijając dodawać porcjami cukier. Dodać kartoflankę, wlać ocet, delikatnie całość wymieszać i wylać na blaszkę z piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia, wyrównać łopatką z ząbkami.
  • rolada bezowa z cukinią 9. Piec 30 min. w 180 C przestudzić.
  • bezowa rolada z cukinią 10. Blaszkę z ciastem bezowym przykryć nowym papierem do pieczenia i delikatnie całość odwrócić., zdjąć papier na którym piekła się beza.
  • bezowa rolada z cukinią 11. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem, śmietan fixem, wsypać żelatynę, wlać sok z cytryny i jeszcze chwilę ubijać do czasu połączenia się składników. Masę wyłożyć na bezę ( część masy odłożyć do posmarowania rolady), wyrównać łopatką z ząbkami, na 3/4 powierzchni śmietany rozsypać borówkę oraz cukinię, posypać częścią pokrojonej dyni. .
  • bezowa rolada z cukinią 12. Pomagając sobie papierem zwinąć całość w roladę, delikatnie dociskając przez papier.
  • bezowa rolada z cukinią 13. Posmarować odłożoną masą śmietanową, polać polewą czekoladową, posypać pozostałymi pestkami dyni, ozdobić borówkami i listkami melisy w/g uznania. Pozostawić w lodówce do czasu całkowitego stężenia.

Porady

Można użyć innych sezonowych miękkich owoców jak kto lubi :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować