Chrupiąca panierka i soczyste mięso - czyli idealnie zrobiony kurczak w panierce. Podany z trzema sosami: delikatnym, pikantnym i piekielnie pikantnym oraz chrupiącymi warzywami to świetny pomysł na domowy fast food.
Smażono-pieczone stripsy z kurczaka - bardzo chrupiące - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Piersi kroimy w paski. Zanurzamy je w kefirze. Odstawiamy na 30 minut.
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, kaszką orkiszową i przyprawami. W mące panierujemy kawałki kurczaka.
Smażymy partiami na głębokim oleju, aż się zrumienią po około 3 minuty (zależy od wielkości kawałków).
Piecyk nagrzewamy do 160°C na blasze układamy kratkę, a na niej usmażonego kurczaka. Po podsmażeniu dokładamy kolejne kawałki.
Składniki na sosy mieszamy w oddzielnych słoiczkach i podajemy do mięsa.
Komentarze