Smażono-pieczone stripsy z kurczaka - bardzo chrupiące

0 (0 ocen)

  • 45 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Chrupiąca panierka i soczyste mięso - czyli idealnie zrobiony kurczak w panierce. Podany z trzema sosami: delikatnym, pikantnym i piekielnie pikantnym oraz chrupiącymi warzywami to świetny pomysł na domowy fast food.

  • 45 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 4 piersi z kurczaka
    litr kefiru

    panierka:
    2 szklanki mąki krupczatki
    4 łyżki drobnej kaszki orkiszowej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1/3 łyżeczki pieprzu cayenne
    2 łyżeczki papryki słodkiej
    łyżeczka pieprzu czarnego
    2 łyżeczki czosnku granulowanego
    2 łyżeczki suszonej cebuli
    2 łyżeczki soli ziołowej

    olej rzepakowy do smażenia


    sos kefirowy - łagodny:
    szklanka kefiru
    łyżeczka soli ziołowej
    pieprz kolorowy
    koperek


    sos pikantny:
    4 łyżki majonezu
    łyżka łagodnego keczupu
    łyżka bardzo ostrego sosu, użyłam Sos Xtreme
    łyżka brandy

    sos piekielnie ostry:
    4 łyżki płynnego miodu
    3 łyżki sosu sojowego
    2 łyżki sosu Xtreme lub Pain 95%
    2 łyżki octu sherry
    łyżka łagodnego keczupu

    świeże warzywa: sałata, pomidor, rzodkiewki, szczypiorek, koperek, mizuna, szczawik
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Smażono-pieczone stripsy z kurczaka - bardzo chrupiące - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piersi kroimy w paski. Zanurzamy je w kefirze. Odstawiamy na 30 minut.

    Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, kaszką orkiszową i przyprawami. W mące panierujemy kawałki kurczaka.
    Smażymy partiami na głębokim oleju, aż się zrumienią po około 3 minuty (zależy od wielkości kawałków).
    Piecyk nagrzewamy do 160°C na blasze układamy kratkę, a na niej usmażonego kurczaka. Po podsmażeniu dokładamy kolejne kawałki.

    Składniki na sosy mieszamy w oddzielnych słoiczkach i podajemy do mięsa.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować