Stripsy z kurczaka

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

pomysł na szybki obiad, czyli stripsy z kurczaka. Najlepiej smakują z domowym sosem koktajlowym (keczup+ musztarda+ majonez).
Koniecznie wypróbujcie a do tego kolorowa sałatka i pieczone ziemniaki

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 300 ml maślanki
    1 jajko
    2 pojedyncze piersi z kurczaka lub 1 opakowanie polędwiczek
    1 szklanką mąki wrocławskiej
    1 łyżka słodkiej papryki
    1 łyżeczka oregano suszonego
    1 łyżeczka suszonej natki pietruszki
    1/2 łyżeczki tymianku suszonego
    1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
    1 łyżeczka czosnku granulowanego
    1 łyżka soli

    Olej do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Stripsy z kurczaka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Maślankę i jajko wymieszać. Mięso pokroić i oczyścić, pokroić na kawałki długości 5 cm (jak polędwiczki)
  • 2. Mieso namoczyć w marynacie i odstawić na min. 2 godz. do lodówki
  • 3. W osobnej misce wymieszać przyprawy i mąki.
  • 4. Zamarynowane mięso obtoczyć w mieszance z mąką.
  • 5. Kurczaka smażyć na oleju na średnim ogniu . Odsączyć z nadmiaru tłuszczu.
  • 6. Podawać np. z surówką i ziemniakami pieczonymi
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak Pierś z kurczaka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Stripsy z kurczaka

To może cię zainteresować