Chrupiące stripsy z kurczaka w kukurydzianej panierce

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Stripsy z kurczaka w pysznej chrupiącej kukurydzianej panierce to ulubiona przekąska mojego syna :-) zresztą cała rodzina je uwielbia, a na imprezach cieszą się również ogromną popularnością :-) Zaletą jest szybkość przygotowania i oczywiście smak, który nie odbiega, ba... jest nawet dużo lepszy od tych ze znanej sieci fast-food :-) Mięsko jest bardzo delikatne i soczyste w środku, a chrupiąca panierka jest taką swoistą wisienką na torcie. Polecam spróbować :-) Film z przepisem znajdziesz na moim kanale YouTube - Gotowanie Po Mojemu

  • 20 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 filety z kurczaka

    Marynata:
    2 ząbki czosnku
    trochę oliwy
    odrobina octu jabłkowego lub soku z cytryny
    sól i pieprz

    Ciasto:
    2 jajka
    4-5 łyżek mąki kukurydzianej
    odrobina mleka
    sól i pieprz

    Dodatkowo:
    płatki kukurydziane do panierowania
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki Przekąski

Chrupiące stripsy z kurczaka w kukurydzianej panierce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filety pokroić na cienkie paski i przełożyć do miski. Następnie wlać trochę oliwy i octu jabłkowego, dodać przeciśnięty czosnek, doprawić solą i pieprz i całość dokładnie wymieszać. Mięso odstawić na 15 minut.

    W tym czasie przygotować ciasto i płatki kukurydziane.

    Do głębokiego talerza wbić dwa jajka, dodać sól, pieprz, trochę mleka i dokładnie roztrzepać widelcem lub trzepaczką. Następnie partiami dodawać mąkę kukurydzianą i mieszać aż powstanie gęste lejące ciasto.

    Płatki kukurydziane zmiksować w malakserze lub rozbić wałkiem w woreczku strunowym, ale nie za drobno. Mają być wyczuwalne, a nie w proszku.

    Zamarynowane mięso obtaczać partiami w cieście i panierować w płatkach kukurydzianych.

    Na rozgrzaną patelnię wlać olej do ok. 1 cm wysokości. Smażyć na rozgrzanym oleju z każdej strony po 2-3 minuty do zrumienienia. Usmażone stripsy przełożyć na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym do wchłonięcia nadmiaru tłuszczu.

    Gotowe stripsy podawać z ulubionym sosem, u mnie zawsze czosnkowy.

    Stripsy w wersji bardziej fit można również upiec w piekarniku, wtedy należy je ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, skropić lub spryskać oliwą i piec w 180-200 stopniach ok. 20-30 minut do zrumienia.

    SMACZNEGO!!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Filet z kurczaka Płatki kukurydziane

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować