Stripsy z kurczaka lub jak kto woli nuggetsy to pomysł na pyszną przekąskę lub szybki obiad. Soczyste mięso i chrupiąca panierka zasmakuje każdemu. Jeśli macie ochotę na odchudzoną wersję tego dania to możecie stripsy upiec w piekarniku.
60 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
Składniki na marynatę:
2 pojedyncze filety z kurczaka
100-150 g jogurtu naturalnego
1 łyżka słodkiej wędzonej papryki
sól
pieprz
2 ząbki czosnku
Składniki na ciasto:
240 g mleka 3,2%
70 g mąki tortowej
1 duże jajko
sól
pieprz
½ łyżeczki mielonej słodkiej papryki
Dodatkowo:
ok. 2 szklanek panierki panko lub pokruszonych płatków kukurydzianych
olej do smażenia
Stripsy z kurczaka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowanie:
Mięso z kurczaka oczyszczamy i kroimy na paski grubości ok. 2 cm i długości 4-5 cm. Do jogurtu dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, wędzoną paprykę oraz doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Tak przygotowanym jogurtem zalewamy mięso, dokładnie mieszamy i wstawiamy do lodówki na minimum 30 minut.
Wszystkie składniki na ciasto przekładamy do miski i miksujemy na gładkie ciasto.
Zamarynowane kawałki kurczaka najpierw maczamy w cieście, a następnie obtaczamy w panierce.
W rondelku rozgrzewamy olej i partiami smażymy stripsy z kurczaka na złoty kolor.
Mięso odsączamy na papierowym ręczniku.
Stripsy z kurczaka podajemy z ulubionymi dodatkami.
Smacznego!
Komentarze