Leche frita czyli deser z kuchni hiszpańskiej, inspirowany naszym tygodniowym pobytem w Barcelonie. Relacja z wyjazdu: http://www.lloretdemar.yoyo.pl/barcelona2011.htm.
Dla 4 osób
Średni
Składniki:
- olej z orzeszków ziemnych lub inny: 1 litr
- pełne mleko: 600 mililitrów
- laska cynamonu: 1 sztuka
- otarta skórka z 1 cytryny: 1 sztuka
- duże jajka: 2 sztuki
- żółto: 1 sztuka
- cukier puder: 10 dekagramów
- mąka (plus dodatkowo do posypania): 5 dekagramów
- mąka kukurydziana: 3.5 dekagrama
- esencja waniliowa: 1 łyżeczka
- oliwa do wysmarowania formy: 1 łyżka
- cukier puder do posypania: 1 szczypta
- cynamon do posypania: 1 szczypta
1.Wlać do garnka mleko wraz z cynamonem i skórką z cytryny. Zagotować, zdjąć z ognia i zostawić na 30 minut do zaparzenia. W misce wymieszać jajka, żółtko, cukier, mąkę, mąkę kukurydzianą i ekstrakt waniliowy i ubić na gładko. Zagotować ponownie mleko i wlać je do mieszaniny w misce. Ubijać, aż powstanie jednorodna masa. Wlać ją ponownie do garnka i zagotować, mieszając, a następnie zmniejszyć ogień i gotować przez 2-3 minuty, aż krem zgęstnieje. Wlać krem do wyłożonej folią aluminiową i lekko wysmarowanej oliwą płaskiej formy (30 x 23 cm). Wygładzić powierzchnię mokrą łopatka, ostudzić i przykryć. Chłodzić przez 2-3 godziny. Wyłożyć na deskę do krojenia i zdjąć folię. Pokroić wzdłuż przekątnych na 25 trójkątów. Oprószyć mąką i strząsnąć jej nadmiar. Rozgrzać na patelni na dużym ogniu 5-cm warstwę oleju do temperatury ok. 180 stopni C. Wkładać po 5-6 trójkątów i smażyć przez 45 sekund. Odwrócić łopatką lub łyżką cedzakową i smażyć dalej, aż będą brązowe. Wyłożyć na papierowy ręcznik kuchenny, by dobrze osączyć. Podawać posypane dodatkowym cukrem i cynamonem.
Komentarze