Słodzone mleko skondensowane na 2 sposoby

4.47 (189 ocen)

  • 60 min
  • Dla 10 osób

Chyba każdy z Was zna słodzone mleko skondensowane, prawda? A wiecie, że można je przygotować samodzielnie w domu i tym samym zaoszczędzić trochę pieniędzy... Jego domowa wersja jest naprawdę banalna i można ją urozmaicić na mnóstwo sposobów, np. wymieszać z kakao, wiórkami kokosowymi, czy też cukrem waniliowym.

  • 60 min
  • Dla 10 osób

Składniki:

  • Sposób 1:
    200g mleka w proszku
    250 ml wody
    220g cukru
    50g masła

    Sposób 2:
    800 mleka (zwykłego)
    300g cukru
    40g masła
Wystaw ocenę:

4.47 (189 ocen)

Zobacz również:

Kajmak Dodatki

Słodzone mleko skondensowane na 2 sposoby - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Sposób 1:
    W garnku umieścić cukier, masło i wodę.
    Całość należy gotować na niewielkim ogniu do momentu rozpuszczenia się cukru.
    Następnie, energicznie mieszając stopniowo wsypywać po 50g mleka w proszku.
    (Uważać, aby nie powstały grudki!)
    Ostudzone mleko przelać do szczelnego pojemnika i przechowywać w lodówce.

    Sposób 2:
    Mleko przelać do szerokiego garnka lub na dużą patelnię, wsypać cukier i gotować na niewielkim ogniu przez około 60 minut.
    Całość często przemieszać, aby nic się nie przypaliło.
    Następnie należy dodać masło i wszystko razem nieustannie mieszając - podgrzewać przez dodatkowe 5-10 minut, aż otrzymamy odpowiednią konsystencję.
    (Mleko po schłodzeniu zrobi się jeszcze gęstsze!)
    Ostudzone mleko przelać do szczelnego pojemnika i przechowywać w lodówce.

Porady

Pamiętajcie też, że kolor i gęstość mleka zależy od czasu jego gotowania. Dłuższe podgrzewania sprawie, że mleko jest gęstsze i posiada ciemniejszy, karmelowy kolor.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mleko

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować