Mleko gdańskie

4.5 (186 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Deser bogatych mieszczan gdańskich, do których wcześniej niż do innych mieszkańców Rzeczpospolitej docierały towary kolonialne. Przepis pochodzi z XVIII w. Obecnie na liście potraw regionalnych.

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - śmietanka kremówka: 250 mililitrów
    - cukier: 3 łyżki
    - rum: 2 łyżki
    - masło: 2 łyżki
    - migdały w płatkach: 5 łyżek
Wystaw ocenę:

4.5 (186 ocen)

Zobacz również:

Desery Bita śmietana

Mleko gdańskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Śmietanę ubijamy na sztywno pod koniec dodając 1 łyżkę cukru i rum.
  • 2. Na patelni rozpuszczamy masło i cukier, dodajemy migdały i prażymy aż się zarumienią.
  • 3. Wykładamy śmietankę na salaterki lub, jak podają niektóre źródła, na wafla i posypujemy migdałami.
  • 4. Chciałam dodać, że świetnie i smacznie wychodzi dietetyczna forma tego deseru na bazie mleka. W filiżance ubijamy odrobinkę mleka na piankę i resztę robimy analogicznie. :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bita śmietana Śmietana Migdały

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować