Smażone kulki warzywne

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Warzywa z rosołu można wykorzystać w różny sposób, nie tylko do przygotowania sałatki. Można przygotować z nich smażone kulki warzywne, które doskonale smakują z sosem czosnkowym lub keczupem.

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1) 2 ugotowane marchewki
    2) 1 ugotowana pietruszka
    3) niewielki kawałek ugotowanego selera
    4) 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
    5) 70 g sera żółtego
    6) jajko
    7) suszona bazylia
    8) suszone oregano
    9) pieprz czarny mielony
    10) sól
    11) bułka tarta
    12) olej do smażenia
    Sos czosnkowy:
    1) 200 g jogurtu naturalnego
    2) ząbek czosnku
    3) ogórek
    4) szczypta soli i pieprzu
    5) posiekany koperek (opcjonalnie)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przekąski

Smażone kulki warzywne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marchewkę, pietruszkę, seler i ser żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego, jajko, sól, pieprz, bazylię, oregano i 2 łyżki bułki tartej i wszystko mieszamy. Z masy formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, a następnie obtaczamy je w bułce tartej.
  • 2. Tak przygotowane kulki smażymy na głębokim oleju aż będą rumiane, a następnie osączamy na papierowym ręczniku.
  • 3. Przygotowujemy sos czosnkowy:
    Ogórka ścieramy na tarce o grubych oczkach. Do jogurtu dodajemy startego ogórka, przeciśnięty przez praskę czosnek i doprawiamy solą, pieprzem i koperkiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Marchewka Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Europejska Smażenie Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować