Warzywa z rosołu można wykorzystać w różny sposób, nie tylko do przygotowania sałatki. Można przygotować z nich smażone kulki warzywne, które doskonale smakują z sosem czosnkowym lub keczupem.
30 min
Dla 6 osób
Łatwy
Składniki:
1) 2 ugotowane marchewki
2) 1 ugotowana pietruszka
3) niewielki kawałek ugotowanego selera
4) 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
5) 70 g sera żółtego
6) jajko
7) suszona bazylia
8) suszone oregano
9) pieprz czarny mielony
10) sól
11) bułka tarta
12) olej do smażenia
Sos czosnkowy:
1) 200 g jogurtu naturalnego
2) ząbek czosnku
3) ogórek
4) szczypta soli i pieprzu
5) posiekany koperek (opcjonalnie)
Smażone kulki warzywne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Marchewkę, pietruszkę, seler i ser żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego, jajko, sól, pieprz, bazylię, oregano i 2 łyżki bułki tartej i wszystko mieszamy. Z masy formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, a następnie obtaczamy je w bułce tartej.
2.Tak przygotowane kulki smażymy na głębokim oleju aż będą rumiane, a następnie osączamy na papierowym ręczniku.
3.Przygotowujemy sos czosnkowy:
Ogórka ścieramy na tarce o grubych oczkach. Do jogurtu dodajemy startego ogórka, przeciśnięty przez praskę czosnek i doprawiamy solą, pieprzem i koperkiem.
Komentarze